/ ThinkStock/Getty Images
Тереза Мей трябва да организира втори референдум, призова шотландският първи министър
Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока, заявиха вчера няколко британски министри на бизнес лидери, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник, присъствал на разговора им.

Депутатите гласуват вот на недоверие срещу Тереза Мей

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с ЕС за Брекзит беше отхвърлено в Камарата на общините вчера, и в телефонен разговор с бизнес лидери няколко министри изказаха предположението, че датата 29 март за напускане на ЕС може да бъде отложена.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк и министърът за Брекзита Стивън Баркли заявили, че "депутати от задните банки подготвят предложение за забавяне на член 50".
 
Британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум. Това заяви вчера шотландският първи министър Никола Стърджън след като британският парламент отхвърли сделката за Брекзит, която Мей сключи с Брюксел, предаде Ройтерс.

"Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50 (...) трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Юнкер: Опасността от оттегляне на Великобритания без споразумение нарасна

Арлин Фостър, лидер на северноирландската Демократична юнионистка партия, подкрепяща британското правителство, заяви, че Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС. "Успокоения, под формата на писма или топли думи, няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление. Тя увери, че партията й ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.

Ирландия заяви, че споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел, не може да бъде предоговаряно, дори след категоричното му отхвърляне в британския парламент вчера, предаде Ройтерс.

Доналд Туск призова за „положително решение“ след гласуването за Брекзит

"Ирландското правителство припомня ясната позиция на Европейския съвет от срещата му на 13 декември, че споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне. Това беше потвърдено в съвместното писмо на председателите Туск и Юнкер до премиера Мей" в понеделник, посочи Дъблин в изявление.

"Ирландското правителство признава, все пак, че един хаотичен Брекзит е лош вариант за всички, не на последно място в Северна Ирландия. Все още не е твърде късно да се избегне този изход и ние призоваваме Обединеното кралство да каже как предлага да се излезе от тази безизходица в най-спешен порядък", се казва в изявлението.
 
Политически реакции в Европа след провала на сделката за Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за Брекзит между премиера Тереза Мей и ЕС. "Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

Испанското правителство заяви вчера, че споразумението за Брекзит, което вчера беше отхвърлено в британския парламент, е било "на-доброто възможно" и предупреди, че предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий", предаде АП.

Сделката, която сключиха ЕС и британското правителство "е вариантът, който най-добре защитава интересите на двете страни, както и правата на гражданите и икономическите актьори", изтъкна испанското социалистическо правителство. Мадрид добави, че излизането на Великобритания от ЕС на 29 март без план за отношенията й с ЕС след Брекзит "е невероятен и нежелан сценарий, който обаче не може да се изключи".

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви вчера, че отхвърлянето на споразумението за Брекзит от британския парламент е "много жалко", предаде ДПА. "Една крачка по-близо към сценарий за хаотичен Брекзит без сделка. Времето изтича", написа Расмусен в Туитър. "Сега британското правителство трябва да предложи какво следва. Междувременно ние ще ускорим подготовката си за Брекзит без споразумение", добави той.
 
Шведският министър по европейските въпроси и търговията Ан Линде написа в Twitter: "Съжалявам, че британският парламент не одобри споразумението между Обединеното кралство и ЕС за напускане. Споразумението остава най-добрия начин за добре организиран Брекзит".
 
Бившият шведски външен министър Карл Билд изпрати няколко туита, в които окачестви вчерашния вот като "най-тежкото поражение за британско правителство в модерната история" и заяви, че "няма начин споразумението за Брекзит да бъде спасено". "Ако никой наистина не иска Брекзит без сделка, тогава Брекзит просто трябва да бъде отложен. Натискът за нов референдум най-вероятно ще нарасне. А това отнема време. Но тогава ЕС трябва да даде време", написа още Билд.
БТА