Косово може да стане прецедент за Близкия изток
Косово може да стане прецедент за Близкия изток / netinfo

Едностранно обявената независимост на Косово може да създаде прецедент, който да се използва в Близкия изток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, цитирано от БТА и Франс прес.

"Сега някои палестински политици вече казват, че няма нужда да се продължават преговорите с Израел и че тези преговори не водят до нищо. Почват да се чуват и гласове, че след обявената независимост на Косово трябва да се постъпи по същия начин с една бъдеща палестинска държава. Не се съмнявам, че тогава Палестина ще бъде едностранно обявена за независима и че мнозина ще признаят тази държава. Тогава ООН ще се озове в ситуация, при която между две държави не съществува никакво споразумение за гарантиране на сигурността в един изключително нестабилен и потенциално взривоопасен регион на света", заяви Лавров по телевизия "Вести 24".

Русия и Сърбия твърдо отхвърлят независимостта на Косово, която беше едностранно обявена на 17 февруари от албанското мнозинство и призната от западните сили.

Фаворитът на президентските избори в Русия на 2 март Дмитрий Медведев увери сръбските държавни ръководители в подкрепата на Москва след обявената от Косово независимост. Той направи това по време на визита в Белград, в която бе придружен от Сергей Лавров.