/ Gulliver/Getty Images
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви създаването на космически сили
Американският вицепрезидент Майк Пенс обяви вчера създаването на космически сили на САЩ, в съответствие с плановете на президента Доналд Тръмп, пише френският в. "Паризиен".
 
В речта си Пенс заяви, че някога космосът е бил мирна и неоспорвана територия, но в момента е пренаселен и пълен с конфликти, отбелязва британският в. "Гардиън". Той обвини администрацията на предишния президент Барак Обама, че практически е пренебрегнала нарастващите космически заплахи за сигурността. Пенс освен това каза, че противниците на Съединените щати вече са превърнали космоса в бойно поле.
 
НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс

Ако предложението за създаване на шести клон на въоръжените сили на САЩ бъде изпълнено, космически войски ще станат първия нов клон от 1947 г. Всяко подобно предложение обаче ще изисква решение на Конгреса и вероятно ще бъде подложено на сериозна проверка, особено от представителите на опозиционната Демократическа партия, отбелязва в. "Гардиън".
 
Двама стъпиха в Морето на спокойствието. Защо 49 години след тях няма друг? (СНИМКИ)

Пенс заяви, че Белият дом вече разговаря с лидери на Конгреса за одобряване на новите въоръжени сили. Той добави, че САЩ винаги ще се стремят към мир, както на Земята, така и в космоса, но подчерта, че "историята ни учи, че мирът е възможен само чрез сила".
 

Gulliver/Getty Images


Космическите мечти на Тръмп трябва да преминат през един разделен Конгрес, но първоначално проявилите неохота представители на Пентагона подкрепиха предложението и обещават да направят всичко възможно за неговото приемане, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Поддръжниците на идеята твърдят, че военновъздушните сили не обръщат достатъчно внимание на космоса, а Русия и Китай разработват оръжия за борба със сателити. До три години те ще могат да свалят американски спътници, предупреждава оценка на заплахите, публикувана през февруари от разузнаването на САЩ.
 
Вече шест десетилетия НАСА смело се оглежда в Космоса (ВИДЕО)

"За секунди можем да останем слепи, глухи и неми", подчерта през февруари на кръгла маса на Центъра за стратегически и международни изследвания конгресменът от Демократическата партия Джим Купър, който също поддържа идеята. "Рядко една велика страна е била толкова уязвима", добавя демократът от Тенеси, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".
 

Gulliver/Getty Images


Международната космическа станция може да се превърне в лаборатория на частни компании?

Оръжията за борба със сателитите могат да засегнат американската система за глобално позициониране (Джи Пи Ес), която насочва самолетоносачи в Персийския залив, безпилотни летателни апарати над Йемен, изтребители над Сирия, патрулиращи в Афганистан пехотинци. Представители на американското разузнаване от своя страна използват шпионски спътници, за да събират информация за противниците си, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
БТА