/ / Gulliver/Getty Images
Всяка година НАСА харчи за Международната космическа станция до 4 млрд. долара
Властите в САЩ водят преговори с няколко големи компании, които да поемат финансирането на работата на Международната космическа станция (МКС) и да я използват като лаборатория, съобщи ТАСС, като се позова на думите на директора на НАСА Джим Брайдънстайн.

Лунно селище може да е наследникът на МКС

"Има заинтересувани лица, които биха могли да се заемат с търговското управление на Международната космическа станция. Аз говорих с много големи корпорации, които проявяват интерес да участват в този проект чрез консорциум", заяви Брайдънстайн в интервю за в. "Вашингтон пост".

Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана

В началото на 2018 г. в САЩ се разгоря дискусия за бъдещето на космическата станция, след като от Белия дом съобщиха, че ще прекратят прякото държавно финансиране за космическата станция след 7 години.
 
Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос?

Всяка година НАСА харчи за Международната космическа станция от 3 до 4 млрд. долара. Във финансирането участват още космическите ведомства на Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция.
 
САЩ спира финансирането на НАСА за Международната космическа станция

Директорът на НАСА не назова имената на компаниите, които проявяват интерес към проекта. Той обаче призна, че пред включването на бизнеса в управлението на Международната космическа станция има редица трудности. Както отбелязва "Вашингтон пост", превръщането на космическата станция в търговски проект няма да е лесно заради международния й характер.
БТА