Световноизвестният американски астронавт доктор Ричард Пинехан даде интервю пред NOVA. Участникът в четири космически мисии на НАСА е прекарал десетки часове в открития Космос. Той е у нас за участие във фестивал на науката. Тази неделя в „Музейко” всички малки страстни любители на междузвездните пътешествия ще могат да се срещнат с него.
 „В Съединените щати има едно изискване, което ние наричаме двата процента и 95-те процента. Това означава 2% от жените, най-дребните от тях, и 95% от стандартния размер за мъжете - те би трябвало да са подходящи за совалката и костюмите”, разказва Ричард Пинехан.

Какво е правил Скот Кели в свободното си време, докато бе година в Космоса?

„По време на първата ми космическа мисия се чудех какво ще е усещането. При совалките излитането е като катастрофа. Ти лежиш по гръб и изведнъж започваш да се тресеш ужасяващо силно. Това продължава две минути, през които не може да правиш нищо друго”, казва още той.

Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?

„Много по-лесно е да отидеш в Космоса и да се адаптираш към него, отколкото като се върнеш на Земята. Променя се структурата на окото, често зрението се уврежда. Губи се масата на мускулите. Течностите се губят. Плътността на костите се променя сериозно. Много е важно да тренираш поне по два часа на ден. Приемането на специални хранителки добавки, за да запазиш максимално добре тялото си”, разказва Ричард Пинехан.

Цвете цъфна на Международната космическа станция (СНИМКИ)

На въпроса хърка ли се в Космоса, астронавтът отговори утвърдително. „На първата мисия ни казаха: "Не се притеснявайте, не се хърка в Космоса. Там не се случва". Нашият командир е известен с това, че хърка много. Беше ужасно силно и ни създаваше проблеми в съня. Ние го записахме и го пуснахме на Земята, за да ги убедим, че са сбъркали. Това е вътрешноведомствена тайна, не казвайте, че съм ви казал”, споделя космонавтът.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
nova.bg