Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?
Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса? / Guliver/Getty Images

Американският астронавт Скот Кели, който прекара 340 дни в Космоса, в момента се бори със световъртеж и свръхчувствителна кожа.

Кели, заедно с руския му колега Михаил Корниенко кацна с руския кораб „Союз" в сряда в Казахстан. Двамата бяха на специална международна мисия, целяща изследване на ефектите от продължителното пребиваване в космоса върху човешкия организъм. Тестовете с Кели и Корниенко са една от разработките, част от огромната подготовка на полет до Марс.

5440 обиколки на Земята и 10 880 изгрева за 340 дни в космоса (ВИДЕО)

Основна цел е да се научи повече за вредните ефекти на космическия полет, преди американската космическа агенция да позволи човешка мисия в дълбокия космос. Пътувания до астериоди в Слънчевата система или до съседната планета Марс могат да продължат цяла година и дори повече.

В момента екип от лекари на НАСА внимателно изследва генетичните, физически и психологически разлики между Скот Кели и неговия брат близнак Марк. Последният също е астронавт, но е останал на Земята, в името на експеримента.

След 340 дни в космоса Скот Кели мечтае... за басейн

Сегашните проверки включват сравнения между магнитно-резонантни изображения на органите и кръвоносните съдове на близнаците, както и генетичен анализ и изследване на ефектите от радиацията. При прекомерно облъчване тя може да предизвика рак.
Засега цялостните детайли около изследванията остават тайна, но откритията ще бъдат съобщени преди официалната им публикация.

Попитан дали намира нещо различно в другия, Скот отговаря, че брат му има по-хубав тен.
Ветеран от 4 космически мисии, 52-годишният Кели се върна на Земята с подобрен американски рекорд - той вече има 502 дни в космоса. Най-добрите световни постижения са на руснаци, като най-дълго е живял извън Земята Генади Падалка. След края на петата му мисия миналата година, общото пребиваване на Падалка в Космоса се равнява на 879 дни.

Астронавт показа завидни умения по американски футбол в Космоса

Приключилата мисия на Кели и Корниенко е четвъртата най-дълга в историята на пътешествията отвъд небето. Между 1994 и 1995г., отново руснак - Валери Поляков прекарва 479 дни извън пределите на Земята.

„Стори ми се, че живея там цяла вечност. По-дълго беше, отколкото очаквах. Благодарение на опита ми обаче, поддържах правилното темпо", заяви Кели.

Той е бил подготвен за ефекта от дългото пребиваване в микрогравитация.
„Когато излизах от капсулата този път се чувствах по-добре от предишния", заяви американецът.

Астронавтът Скот Кели излезе на първа разходка в открития космос (ВИДЕО)

Комфортът не продължил дълго. „Изтръпването на мускулите и виенето на свят са повече от предишния път. Може би има линейна функция по този въпрос. Имам проблем и с кожата. Понеже не съм пипал нищо дълго време в типичния смисъл на думата, тя е станала много, много чувствителна. Има почти изгарящо усещане, когато седна, легна или вървя".

Кели има и проблеми с вестибуларния апарат и двигателните умения. Той каза, че е пробвал баскетболна стрелба и е пропускал всеки път.

Източник: БГНЕС