/ Guliver/Getty Images
"Роскосмос" може да се присъедини към НАСА и другите космически агенции от света в проекта за създаване на нова обитаема международна станция "Дийп спейс гейтуей" в орбита около Луната.
 
Възможно е директорът на държавната корпорация Игор Комаров да обяви това следващата седмица на Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия.
 
Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос?

НАСА и патрньорите й - космически агенции - планират да започнат изграждането на модулна среда за обитаване, известна като "Дийп спейс гейтуей" на окололунна орбита в началото на 20-те години. Станцията ще стане новият амбициозен международен космически проект, който ще изведе за първи път постоянно човешко присъствие извън орбитата на Земята, отбелязва изданието Popular Mechanics.
 
Лунно селище може да е наследникът на МКС

Партньорите в програмата Международна космическа станция, които са и космическите агенции на Европа, Канада, Русия, Япония, отдавна провеждат консултации с НАСА за приноса в лунната станция.
 
Срещу предоставяне на модули и други системи, водещите агенции биха могли да изпращат свои космонавти и астронавти на окололунната станция. От своя страна НАСА предлага "Дийп спейс гейтуей" да стане достъпна за подготовка на експедиции към повърхността на Луната.
 
Руски космонавт отива на Луната през 2030 г.

Космическите агенции са заинтересовани от създаването на модул, който би могъл да пътува между орбиталната станция и повърхността на Луната.
БГНЕС