Сред приятелите и колегите си Нийл Армстронг е наричан „Ледения командир". А за хората от целия свят той ще остане известен като мъжът, направил „една малка крачка за човек, но огромен скок за човечеството".

Нийл Олдън Армстронг e роден на 5 август 1930 година в град Уапаконета, Охайо. На две годинки за първи наблюдава въздушно шоу, на пет за първи път се вози на самолет, а разрешителното си за летене изкарва, когато е едва на 16 години.

Служи във ВВС на САЩ и участва в Корейската война. Има 78 бойни полета, като при един от тях е свален. Твърди, че го е свалил руски изтребител.

Между 1958 и 1962 година е сред пилотите, които провеждат експериментални полети с ракетопланите North American X-15. През септември 1962 година попада сред избраните за подготовка на бъдещи астронавти.

За пръв път лети в космоса като командир на „Джемини-8". Заедно с астронавта Дейвид Скот извършват първото скачване в космоса на два кораба. Но заради сериозен проблем с навигационната система на кораба, полетът е прекратен предсрочно. Завръщането на екипажа на Земята протича по план, без излишни усложнения.

След завръщането си, Армстронг попада сред екипажите, които започват да се подготвят за осъществяване на пилотиран полет и кацане на Луната. През юли 1969 година Нил Армстронг командва екипажа на „Аполо 11". След 4 дни пътуване, на 20 юли 1969 година, лунният модул с Нийл Армстронг и Бъз Олдрин каца на повърхността на естествения спътник на Земята.

Завръщането на екипажа на Земята след историческия полет превръща тримата астронавти в герои. Всеки по света знае името на първия човек, стъпил на повърхността на друго космическо тяло.

След края на кариерата си в редовете на NASA Армстронг няколко години преподава в Синсинати. Занимава се и със собствен бизнес.

На 7 август 2012 година му е направена неотложна сърдечна операция. Усложнения в следоперативния период обаче довеждат до смъртта на първия човек, стъпил на Луната. Нийл Армстронг умира на 25 август 2012 година.

Прахът на Нийл Армстронг е разпръснат в океана. Така човекът, осъществил една от големите мечти на цялото човечество, отново пътува - този път из безбрежните води на планетата ни.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Вижте кой е българинът, който извая Леонардо да Винчи

Избухливото момченце, което се превърна в ексцентричен гений

Джоан Роулинг - създателката на мечти и Хари Потър