Историята на британската писателка Джоан Роулинг може да развълнува всеки и да накара всеки да повярва, че съществуват вълшебства.

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йате, Англия. Нейната майка всяка вечер и четяла приказки, а баща и държал тя да се занимава с нещо, което ще и докарва стабилни доходи, за да може да живее добре.

Джоан имала обаче съвсем различни планове за бъдещето - искала да стане писателка. Тя кандидатства в Оксфорд, но не е приета и след настояване на нейните родители завършва езици. Малкото момиченце в нея обаче все още бленува да стане писателка, това е нейната страст и я следва с цената на всичко.

Джоан Роулинг продължава да печели повече от добре и след края на Хари Потър

След завършването си започва да работи като секретарка. Малко по-късно през 1990-та година, докато чакала на гарата влака си, ѝ хрумнала идеята за младо момче, което посещава училище за магьосници. Така се родил Хари Потър.

Хари Потър не познава граници и езикови бариери

Същата година умира майка й. Тя така и не успява да сподели магическия си герой с нея.
След погребението Джоан заминава за Португалия, където преподава английски език. Там тя се омъжва за журналист и имат красива дъщеричка Джесика. За съжеление бракът не потръгва

Още непознатата писателка показва за пръв път произведението на сестра си, която я насърчава да го довърши, защото е запленена от историята и вярва, че Джоан ще успее да сбъдне мечтата си.

Джоан завършва книгата и я разпраща на мнозина агенти, но получава безброй откази,
По-късно с много упоритост от страна на нейния агент, издават първата книга от поредицата „Хари Потър и философският камък", като единствено променят името на авторката от Джоан Роулинг на Джей Кей Роулинг.

Рекордни продажби, световни бестселъри, 8 пълнометражни филма-това е равносметката от Огледалния свят на Роулинг.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Убиецът на старото мислене

Избухливото момченце, което се превърна в ексцентричен гений

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта

Стоянка Мутафова - една фурия на 94 (ВИДЕО)