Джоан Роулинг продължава да печели повече от добре и след края на Хари Потър
Джоан Роулинг продължава да печели повече от добре и след края на Хари Потър / Guliver/Getty Images

Доходите на писателката Джоан К. Роулинг от романите й за Хари Потър вече достигнаха 7,5 млрд. британски лири, независимо че изминаха 10 години от публикуването на последната книга от хитовата й поредица, съобщи Контактмюзик.

Според в. "Сън", доходите на писателката не само са достигнали 7,5 млрд. лири, но се предвижда да възлезнат на 17 млрд. лири през следващите няколко години.

Джоан Роулинг работи над нова детска книга

Богатството на Роулинг продължава да нараства благодарение на три нови филма, които предстои да се появят по екраните през следващите няколко години, две театрални пиеси и нейния сайт Потърмор. Писателката освен това получава 1 лира за всеки продаден в света екземпляр от книгите й.

Хари Потър не познава граници и езикови бариери

От 2008 г. във Великобритания и САЩ са продадени 141 млн. печатни екземпляра от книгите й. През последните три години сайтът й Потърмор пък е събрал най-малко 70 млн. лири от продажби на електронни версии на книгите й.

Точната сума, която Роулинг получава в съответствие с договора си с компанията "Уорнър брос" за създаване на филми и видео игри, базирани върху творчеството й, се пази в тайна. Смята се обаче, че писателката получава по-голям процент от приходите в сравнение със сходни договори, сключени с други създатели.

Източник: БТА