Професор Стивън Хокинг е един от най-видните умове на нашето време. Посвещава живота си, за да открие как работи вселената, занимава се в сферата на Теорията на относителността и квантовата гравитация, пише книги, продуцира филми и всичко това без да може да се движи и дори без да може да говори.

Ученият продължава да оглавява Центъра за теоретична космология в Кеймбридж и да ражда идеи, които вълнуват научния свят, да издава популярни книги, да води активен обществен и дори семеен живот, а преди няколко години - да осъществи една от големите си мечти - да изпита безтегловност.

Стивън Хокинг се ражда на 8 януари 1942 година в Оксфорд, Англия. Като малък приятелите му го наричали Айнщайн, въпреки че завършва гимназия със среден успех. След завършването си през 1958 година се записва в Оксфорд. Тогава е искал да се занимава с математика. Четири години по-късно през 1962 година Хокинг завършва Оксфорд и записва докторантура в Кеймбридж.

Един от брилянтните умове Стивън Хокинг разкри най-голямата загадка

Тогава започват да се проявяват първите симптоми на неговата болест. Малко след първите симптоми бива диагностициран с амиотрофичната латерална склероза (АЛС),
като лекарите му казват, че му остават не повече от 3 години живот. Това е било преди 54 години. Ако името на болестта ви звучи познато, е най-вероятно заради хората , които се заливаха с лед преди години, чиято цел беше да се съберат пари за повече изследвания на болестта, понеже не е често срещана и все още не се знае много за нея.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

Хокинг решава, че щом няма да живее дълго, ще се постарае да оползотвори максимално всеки свой ден на земята. През 1965 година с помощта на бастун успява да стигне до олтара и се жени за Сара - писателка и учителка, с която се среща по време на парти. Малко по-късно през същата година Хокинг получава докторска степен. Тогава е едва на 23 години.

Изминават цели 3 години оттогава и той вече не може да стане от инвалидната количка. А през това време се е родило и първото му дете-синът му Робърт. През 1970 година се ражда и второто му дете-дъщеря му Люси. За огромно съжаление болестта му се влошава, но това единствено го мотивира да работи все по-усърдно.

Българска ученичка впечатлила световноизвестния учен Стивън Хокинг (ВИДЕО)

Най-революционната тема, в която Хокинг има сериозен принос, е изследването на черните космически дупки. Знаменитият физик е предположил, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално. През 1974 г. ученият доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като "лъчение на Хокинг".

Вижте още за живота на гениалния учен във видеото

Историите на най-значимите исторически личности в световен мащаб може да видите в  официалния канал на "Портретъ" във Vbox7 ТУК