Неда Лаптева успява да впечатли световноизвестния физик Стивън Хокинг, съобщава Нова телевизия. Преди две години българската ученичка печели конкурс за въпрос към него. Само след няколко месеца на ученичката й предстои втора среща с Хокинг, защото я е поканил на официална вечеря.

„Винаги съм имала интерес към науката и особено към космологията от философска гледна точка към тези най-фундаменталните въпроси - защо сме тук, как е започнало всичко, защо има нещо вместо нищо, този тип въпроси", обяснява ученичката в 11-ти клас Неда Лаптева.

За да може да ги обсъди обаче с най-големите умове в астрофизиката, й помагат социалните мрежи. Единственото, което трябвало да направи, е да въведе въпрос, споделя Неда.

Човекът сам създава най-големите си заплахи, предупреди Хокинг

Стивън Хокинг избира да отговори на въпроса на Неда измежду хиляди други.

„Питах го, ако има възможност да пътува във времето, дали би избрал да отиде в миналото, за да разбере какво е причинило големия взрив, въпреки че е нямало време или в бъдещето, за да разбере, как ще свърши нашата цивилизацията", обяснява момичето.

А отговорът на Хокинг е „Бъдещето. Винаги би избрал бъдещето, защото то крие много повече тайни".

Година по-късно Неда поискала да бъде доброволец на същия фестивал, където задала въпроса си на Стивън Хокинг. Отказали й.

Един от брилянтните умове Стивън Хокинг разкри най-голямата загадка

„Аз реших да напиша писмо на Хокинг. Попаднах на негова ПР-ка, която каза, че ще му го предаде. Седмица след това получих покана за целия фестивал от организаторите и ми казаха, че когато си напишат програмата, ще ми кажат за специална ВИП вечеря, на която и той ще бъде", разказва още ученичката.

Световноизвестният британски физик Стивън Хокинг е смятан за един от брилянтните умове на нашето време, Той е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, който популяризира науката. а интересите му са в областта на космологията, квантовата механика и струнната теория. Въпреки тежкото заболяване, с което е принуден да живее още от най-ранните си години, гениалният учен продължава усилено да работи. 74-годишният учен е смятан за един от най-дълго преживелите хора в света с нелечимото заболяване амиотрофична латерална склероза. Хокинг е прикован към инвалидна количка повече от петдесет години.

Източник: Novanews.bg