Космонавтът на Роскосмос Алексей Овчинин и астронавтът на НАСА Ник Хейг, които не можаха да достигнат до Международната космическа станция (МКС) поради авария на ракетата-носител "Союз-ФГ" на 11 октомври, ще се отправят в космоса през пролетта на 2019 година, съобщи ТАСС.

Авария при старта на „Союз МС-10“ към МКС, екипажът е в безопасност (ВИДЕО)

"Ние се завърнахме в Звездното градче. Екипажът непременно ще полети. Планираме техния старт през пролетта на следващата година", написа ръководителят на руското космическо ведомство Дмитрий Рогозин в страницата си в Туитър.

БГНЕС

Алексей Овчинин и Ник Хейг се чувстват добре и няма проблем да полетят отново, заяви по-рано заместник-ръководителят на Федералната медико-биологическата агенция на Русия Вячеслав Рогожников.

"В перспектива ще летят. Не бива да изпреварваме събитията, но за тях няма никакви противопоказания. Така че да, със сигурност ще летят. Поне що се отнася до Алексей", отбеляза Рогожников. 
Непосредствената причина за аварията на ракетата-носител "Союз-ФГ" е бил сблъсъкът на елементите при отделянето на първата и втората степен на носителя, съобщи Сергей Крикальов, изпълнителен директор на Роскосмос по пилотираните програми.

БГНЕС

Какво се случи в Байконур 

Изстрелването протича нормално в 14:40 часа местно време от космодрума в Байконур в Казахстан. Но само след две минути прозвучават три кратки звукови сигнала, които означават аварийна ситуация.

"Проблеми с двигателя, 2 минути и 45 секунди", обявява със съвършено спокоен глас командирът на екипажа Алексей Овчинин, 47-годишен опитен космонавт, който осъществява свой втори космически полет след мисията си на МКС през 2016 г.

БГНЕС

Според агенция Интерфакс повредата на двигателя се е получила след 119 секунди полет, по време на отделянето на първата от втората степен на ракетата. Един от блоковете на първата степен е ударил втората степен, предизвиквайки изгасването на двигателя.

Аварийната система сработва безотказно и корабът се приземява в Казахстан. След няколко минути неизвестност, руската агенция "Роскосмос" съобщи, че членовете на екипажа на "Союз МС-10" - американския астронавт Ник Хейг и руския космонавт Алексей Овчинин, са живи.

космонавти аварийно кацане
БГНЕС

Още вчера стана ясно, че състоянието им не изисква специална хоспитализация и отделно медицинско наблюдение. Двамата вече дори напуснаха болницата, където бяха откарани за прегледи след преживяното аварийно кацане.

космонавти аварийно кацане
БГНЕС

Още подробности и видео за можете да откриете тук
БТА, БГНЕС