Авария в ракетата носител възникна при старта от космодрума „Байконур” на космическия кораб „Союз МС-10”
Авария в ракетата носител възникна при старта от космодрума „Байконур” на космическия кораб „Союз МС-10” / БГНЕС
Космическият кораб "Союз МС-10", който трябваше да достави на Международната космическа станция (МКС) американския астронавт Ник Хейг и руския му колега Алексей Овчинин, бе принуден да осъществи аварийно кацане, предаде Франс прес. Ето какво знаем досега:

Изстрелването протича нормално в 14:40 часа местно време от космодрума в Байконур в Казахстан. Кадрите, предавани на живо, показват екипажа на борда на капсулата. Но само след две минути прозвучават три кратки звукови сигнала, които означават аварийна ситуация. 
"Проблеми с двигателя, 2 минути и 45 секунди", обявява със съвършено спокоен глас командирът на екипажа Алексей Овчинин, 47-годишен опитен космонавт, който осъществява свой втори космически полет след мисията си на МКС през 2016 година.
 
Според агенция Интерфакс повредата на двигателя се е получила след 119 секунди полет, по време на отделянето на първата от втората степен на ракетата. Един от блоковете на първата степен е ударил втората степен, предизвиквайки изгасването на двигателя.
Аварийната система сработва безотказно и след няколко минути неизвестност, руската агенция "Роскосмос" съобщи, че членовете на екипажа на "Союз МС-10" са живи и че корабът се е приземил в Казахстан, като с него е бил установен контакт.

Състоянието на космонавтите Ник Хейг и Алексей Овчинин

Спасителните екипи са извадили американския астронавт Ник Хейг и руския космонавт Алексей Овчинин от кораба. Състоянието им не изисква специална хоспитализация и отделно медицинско наблюдение, съобщи ТАСС, позовавайки се на директора на Института за медико-биологични проблеми към Руската академия на науките Олег Орлов.
"Медиците не са наблюдавали някакви последствия от аварийната ситуация. Състоянието на екипажа не изисква специална хоспитализация и отделно наблюдение", заяви Орлов, като изтъкна, че руският космонавт и американският му колега не са получили никакви травми.

По време на аварийното кацане екипажът е понесъл натоварване от 6 G без допълнителни проблеми. Издържането на такива екстремни натоварвания се проверява още при подбора на космическите екипажи и при тренировките преди полета, припомни Олег Орлов.

Алексей Овчинин и Ник Хейг преди изстрелването на Союз МС-10от космодрума Байконур
Алексей Овчинин (вляво) и Ник Хейг преди изстрелването на „Союз МС-10”от космодрума „Байконур” БГНЕС

"От получените данни стана известно, че претоварването при аварийното кацане е било 6 единици, но то се счита за нормално, тъй като се използва при подбора на космонавтите и в хода на техните тренировки. Те знаят какво да правят при такива ситуации и какво могат да изпитат. Претоварването, дори и в авариен режим, не им е създало допълнителни проблеми", изтъкна Орлов.
Той отбеляза, че екипажът е бил в скафандри, което допълнително е помогнало за понасянето на подобни натоварвания.

Екипажът на Международната космическа станция е информиран за аварията и ще промени работния си план.

Държавна комисия ще разследва случилото се с ракетата носител "Союз-ФГ"

След аварията веднага е сформирана държавна комисия, която да разследва случилото се с ракетата носител "Союз-ФГ". Тя вече пристъпи към работа и изучава телеметричните данни, съобщи Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

Аварията беше регистрирана в ракетата, с която беше изстрелян космическият кораб, две минути и 45 секунди след старта. За проблема със съвсем спокоен глас съобщи командирът Овчинин по време на излъчването на живо.

Алексей Овчинин и Ник Хейг преди изстрелването на Союз МС-10от космодрума Байконур
Алексей Овчинин (вляво) и Ник Хейг преди изстрелването на „Союз МС-10”от космодрума „Байконур” БГНЕС

"Появи се проблем с двигателя няколко секунди след отделянето на първата степен на ракетата", казаха и коментаторите от НАСА, които също излъчваха пряко изстрелването.

По информация на РИА Новости Русия е решила да замрази всички пилотирани космически мисии.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА