/ iStock/Getty Images
Молекулярни биолози от Германия установиха, че коронавирусът блокира работата на гени, свързани с работата на вродения имунитет и производството на интерферони - антивирусни протеинови молекули, когато попадне в чревните клетки, съобщи ТАСС.

Резултатите от техните експерименти са публикувани в електронната библиотека bioRxiv

"Нашите експерименти показват, че вирусът SARS-CoV-2 потиска имунния отговор в незрели ентероцити, първичните клетки на човешкото черво. Това му позволява да се размножава и разпространява в тялото, а също така превръща храносмилателната система в резервоар за възпаление ", пишат изследователите.

Според сегашните разбирания инфекцията с вируса SARS-CoV-2 води до тежки нарушения в имунната система, масивно възпаление, образуване на микротромби и други проблеми, които сами по себе си застрашават живота на пациента. Сега учените се опитват да разберат защо възникват и как да предотвратят тяхното развитие.

Група молекулярни биолози, ръководена от Меган Щанифър от университета в Хайделберг, разкриха неочаквания ефект, който коронавирусът има върху вродената имунна система на човека и червата му, изучавайки как се размножава в модел, имитиращ структурата на тънките черва.

Учените са изследвали какви видове чревни клетки заразява SARS-CoV-2 и до какви последици води проникването на вируса в тях. Първоначално биолозите са очаквали, че вероятността от инфекция и броят на засегнатите клетки ще зависи от нивото на активност на гена ACE2, който коронавирусът използва за проникване в белодробната тъкан. Това обаче не се потвърдило.

Последващите наблюдения показали, че проникването на вируса е довело до обратното - активността на този ген е намаляла, причините за което все още не са ясни. Освен това проникването на вируса води до спиране на редица гени, свързани с реакцията на клетките към интерферони - сложни протеинови молекули, които едновременно са способни да неутрализират вирусните частици и в същото време да активират имунитета във вече заразени и все още здрави клетки.

Подобна характеристика на SARS-CoV-2, както предполагат учените, позволява на този вирус да се размножава в червата за много дълго време и да прониква в други области на тялото, както и да създава благоприятни условия за съществуването му в храносмилателната система.
БТА