Консултации за ситуацията в Близкия изток се провеждат в Лондон
Консултации за ситуацията в Близкия изток се провеждат в Лондон / netinfo

В Лондон ще се проведат консултации за ситуацията в Близкия изток и ядрените програми на Иран. В британската столица пристигнаха външните министри на Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция, както и представители на ЕС и ООН. Домакин на срещата е британският външен министър Дейвид Милибанд. Консултациите ще започнат със заседание на близкоизточния "квартет", който включва ЕС, ООН, Русия и САЩ.

След това ще заседава Временният координационен съвет за оказване на помощ на палестинците. Очаква се изявление за резултатите от разговорите да направи бившият британски премиер Тони Блеър, който е специален пратеник на "квартета". Ще има и заседание на "шесторката" по ядрените програми на Техеран, която включва петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс изрази скептицизъм относно тактиката за предлагане на по-изгодни стимули на Иран в замяна на отказа му от ядрените програми. Тя прикани към налагането на още по-строги санкции на Техеран, тъй като по думите й досега Иран не е проявил никакъв интерес, независимо от това какво му е било предлагано. Според Москва, обаче, на Иран трябва да бъдат предложени допълнителни стимули, за да де прекрати онези дейности в ядрената област, които според Запада са с военно предназначение.