земята
земята / ThinkStock/Getty Images
Тайно "правителство" управлява света, смятат всеки двама от трима руснаци, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване на руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), което показва засиленото влияние на конспиративните теории в Русия.

На участниците в проучването е бил зададен въпросът дали според тях съществува "организация или група от организации, които влияят върху всички световни процеси и контролират действията на ръководителите на много държави".

Десетте най-популярни конспиративни теории в Русия

Според 74 процента от хората, които вярват в тази конспиративна теория, действията на това "световно правителство" "противоречат на интересите на Русия", се подчертава в проучването, осъществено в края на май с участието на близо 2000 души.

Най-налудничавите конспиративни теории в света

Около 23 процента от вярващите в съществуването на задкулисно "правителство" смятат, че то се състои от олигарси и банкери.

През последните четири години броят на руснаците, които вярват в тази теория, е нараснал, отбелязва Франс прес.

Що е то "Теория на конспирацията"

Един от всеки десет руснаци е убеден в съществуването на "тайното правителство" и твърди, че е намерил доказателства за това, гледайки телевизионни емисии и четейки книги.

Според данните от проведеното проучване, около 24 процента от руснаците не вярват в тази теория, посочва Франс прес.
БТА