Конспиративната теория или теория на конспирацията е хипотеза, според която координирана група тайно работи или е работила, за да предизвика или произведе дадено събитие или идея, които обичайно са незаконни или неморални, включително като се опитва да прикрие съществуването и дейностите си.

В по-общ смисъл се използва, за да означи идеята, че определени политически, социални, икономически и дори природни събития са продукт на тайни замисли, които са неизвестни на широката общественост, но все пак са станали достояние на ограничен кръг хора.

Гигантският заговор на политици и медии

Значението на думата теория в тълковния речник е: Система от идеи в един клон на знанието, които обобщават практическия опит, натрупан от човека в процеса на опознаване на природата, в обществения живот и мисленето. Също така съвкупност от основни правила за дейност или от основни положения в определена научна област.

Теориите на конспирацията за смъртта на Кенеди

Терминът теория на конспирацията има доста негативно значение. Излиза, че всичко това са просто едни идеи, хипотези, които няма особено голяма истина.

Дали е така обаче?

Да не забравяме, че събитията около Аферата „Уотъргейт" са приемани като конспиративни теории. След това става ясно, че всички твърдения са истина.

Друг известен случай е, че германската съпротива е имала план как да бъде убит Хитлер.

Тази и други идеи и хипотези, които са се оказали чистата истина, ще видите в следващия епизод на Конспирации във vbox7