Теориите на конспирацията за смъртта на Кенеди
Теориите на конспирацията за смъртта на Кенеди / Gulliver/Getty Images

Тайна група банкери, мафията или хомосексуална банда? Теории за атентата срещу Кенеди продължават да съществуват и до ден днешен. Доста над половината американци продължават да вярват, че все още не е известно какво всъщност се е случило на 22 ноември 1963 година.

Веднага след като Кенеди беше убит в Далас, се появиха опасенията за заговор. Много американци отказаха да повярват на разкритията от официалната Комисия "Уорън": че заподозреният Лий Харви Осуалд е действал сам. Според анкети, правени от 2003 г. - 40 години след убийството, над 70 на сто от гражданите на САЩ продължават да вярват, че то не е дело само на един човек. Холивудски продуцент и сценарист включи много от теориите във филма си "Джей Еф Кей" от 1991 година. Това е обобщение на най-повтаряните теории на конспирацията.

Теорията ЦРУ

Могъщата американска тайна служба ЦРУ присъства в практически всички теории на конспирацията, както и Сикрет сървис, ФБР и Пентагонът. Теоретиците на конспирацията вярват, че ЦРУ е искало да си отмъсти на Кенеди за провалената инвазия в Залива на прасетата в Куба, или че ЦРУ се е опасявало да не почне да губи властта си в полза на Пентагона.

Теорията за Федералния резерв

Месеци преди смъртта си Кенеди подписа указ, който дава право на министъра на финансите да издава сребърни сертификати. Теоретиците на конспирацията вярват, че американската централна банка, Федералният резерв, е контролиран от могъща тайна група международни банкери, които са се опасявали, че решението ще предаде контрола над Федералния резерв на министъра на финансите.

Кубинската теория

Предвид напрежението между комунистическа Куба и САЩ, подозрението се насочва или към кубинския революционен лидер Фидел Кастро, който е искал отмъщение за проваленото нашествие в Залива на прасетата, или към прогонените от Куба противници на Кастро, бесни, че Кенеди е позволил провала на нашествието през Залива на прасетата.

Теорията за мафията

Смята се, че водещите мафиотски босове са били бесни на Кенеди, когато ФБР се заема сериозно с организираната престъпност под ръководството на брата на Кенеди, министъра на правосъдието Робърт Кенеди. Според тази теория мафията е изпратила Джак Руби да убие Осуалд, за да предотврати разкриването на заговора им пред обществото.

Теорията Джонсън

Според тази теория Линдън Джонсън, вицепрезидентът на Кенеди, е искал да премахне президента, за да може да поеме властта. По-нататък спекулациите казват, че Джонсън е искал да скрие корупционен скандал или че индустриалните магнати са му платили да убие Кенеди, защото са смятали, че ще ги представлява по-добре от него.

Теорията за Тревистия хълм

Подозрителни сенки, силуети на предполагаеми стрелци и дим на снимките и записите са подхранвали в продължение на години подозрението, че е имало и втори стрелец освен Лий Харви Осуалд. Твърди се, че звуковите записи доказват, че е имало още един изстрел освен трите, изстреляни от пушката на Осуалд. Смята се, че четвъртият изстрел е бил изстрелян от високо, от малко възвишение покрай улицата, на която е убит Кенеди.

НЛО теорията

Никой списък на конспиративни теории не може да бъде пълен без летяща чиния. Теорията за НЛО твърди, че Кенеди е бил убит, защото е проявявал прекален интерес към извънземните и е имало опасност да разкрие тайни програми на ЦРУ. Като "доказателство", освен останалото, се сочи предполагаемото писмо от Кенеди до ЦРУ, в което той иска достъп до тайни документи за НЛО само 10 дни преди смъртта си. Твърди се, че директорът на ЦРУ му отговорил, че не е в състояние да му даде достъп до тези поверителни документи.

Теорията КГБ

Напрежението от ерата на Студената война накара някои да повярват, че руската тайна служба КГБ е разпоредила убийството на Кенеди. Стрелецът Осуалд е прекарал 2 години в СССР, имал руска съпруга и връзки със съветски дипломати. И до днес теорията твърди, че КГБ е наел Осуалд да работи за тях и го е накарал да убие Кенеди.

Гей теорията

Тази теория твърди, че Кенеди е бил убит от ревнив гей. Според бившия областен прокурор Джим Гарисън пилотът Дейвид Фери е бил мозъкът зад смъртта на Кенеди. Кенеди е бил всичко, което Фери не е бил: успешен, красив, популярен, богат и енергичен. Гарисън е бил убеден, че заговорниците са били гейове, които просто са искали смъртта на президента и са изпитали удоволствие от нея. (БТА)