/ ThinkStock/Getty Images
Екип от историци секретно пренаписва руската история, САЩ тайно садят вредни посеви в Украйна, гей-лобисти съсипват руския морал, а Земята е плоска. Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“. От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании - телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания - става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година. Ето кои са 10-те най-популярни теории на заговора в руските медии:

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитват да фалшифицират историята на страната. Според изследването на „Ведомости“ и „Медиалогия“, в периода 2011-2017 тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези „мними историци“. Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма „Матилда“, в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

Най-налудничавите конспиративни теории в света

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на „тайно министерство“, се разпространява и като теория за „Новия световен ред“. Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017 теорията за „тайното министерство“ е спомената 1 365 пъти - шест пъти повече, отколкото през 2011.

Тайните общества: Кои са истинските владетели на света

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че генномодифицираните храни са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генно модифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти - десет пъти повече, отколкото през 2011.

ГМО
ThinkStock/Getty Images

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011 и 2017 година странното твърдение, че влечуги и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013 една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

нло
ThinkStock/Getty Images

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб Аполо 11 никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“ показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

Зъбите на Хитлер слагат край на конспирациите, свързани със смъртта му

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години - при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория, ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей-лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения“. Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да Ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда „Спутник“, както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: „Земята е плоска!“. Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017 спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: „Земята е плоска!“.

Какво доказва, че Земята е плоска?

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011.

И още:

Най-интересните конспиративни теории за Луната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гигантският заговор на политици и медии

Теориите на конспирацията за смъртта на Кенеди

Що е то "Теория на конспирацията"

Иракски архиви представят Саддам Хюсеин като маниак на тема конспирации