Според конспиративните теории тайни общества контролират целия свят и вземат решения за живота и съдбата на хората. Те са обвити в мистерия. Лидерите им предпочитат да стоят в сянка, далеч от прожекторите. Но през вековете силата на тези организации е станала толкова голяма, че е невъзможно да останат напълно скрити. Въпреки това те са обвити в тайнственост.

Вижте какви са слуховете за тях и каква е истинската им дейност

Череп и кости

"Череп и кости" е едно от най-старите студентски тайни общества в Америка, познато още като "Братството на смъртта".  Възникнало е през 1832 година с подкрепата на секретаря на Йейлския университет Уилям Ръсел. Той решил, заедно с 4 съмишленици, да създаде тайно братство. В клуба си те приемали само американски аристократи, хора с англосаксонки произход и протестанстко вероизроизповедание. В обществото членуват влиятелни личности като Джон Кери и три поколения от семейство Буш.Членовете се събират два пъти в седмицата в постройка без прозорци, наречена "Гробницата", като ритуалите, които се извършват вътре, остават тайна. Твърди се, че Обществото контролира и съветва политическия елит. Около него се въртят много конспиративни теории, като една от тях е, че стоят зад създаването на ЦРУ.

Орденът на илюминатите

Това е тайно общество, основано в Горна Бавария през 1776 г. от Адам Вайсхаупт. Целта им е е била да се противопоставят на религиозното влияние, суеверието и силата на управляващите.

През 1787 година в движението са внедрени правителствени агенти и се предполага, че е разбито. Действията са предприети заради опасения, че обществото може да успее да свали властта и религията. През ‎XVIII век има подозрения, че илюминатите все още функционират и са посочени за възбудители на Френската революция и Якобинската диктатура.Те са обвинени в тайни опити да направят световна революция, с цел да разпространят идеалите на Просвещението. Твърди се още, че официалните власти така и не са успели напълно да разбият това общество и то все още е в действие и има голям контрол над света дори и днес.

Билдербергите

През 1954 година един от най-влиятелните личности в света се срещат в хотел "Билдерберг" в Холандия. Организацията се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Те продължават да се срещат всяка година, но естеството на разговорите им се пази в тайна. Реално не са тайно общество, тъй като тяхното существуване и членство са известни, но привържениците на теориите на конспирацията открито се тревожат за влиянието и възможностите на годишните им срещи.

Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана. Според конспиративни теории групата се опитва да създаде световно правителство и да подчини света на своята власт.

Масони

За официална дата за създаването на масонството се счита 1717 година, но според документи от 1300 година те се споменават още тогава. Събиранията им минават под формата на ритуали, а те трябва да вярват във висшето същество. Самите масони казват, че целта им е нравствено усъвършенстване, развитие и съхранение на братската дружба. Смята се, че обществото се стреми към постигане на политическо влияние в цял свят. Сред най-известните му членове са Чърчил, Марк Твен, Хенри Форд, Бенджамин Франклин. Смята се, че масоните са около пет милиона души.

Опус деи

Опус деи или папската мафия, както наричат това общество, решава какво да става във Ватикана.Това е единствената добре организирана група, която работи в ръководните органи на църквата в Рим и може да влияе върху това как гласуват кардиналите.

Основана е 1928 година в Мадрид по инициатива на испанския свещеник Хосе Мария Ескриба. Организацията бързо се разраства и за кратко става една от най-влиятелните и богати църкви в света. Опус деи буквално означава "божие дело". Никой не може категорично да каже откъде идва финансирането на движение, което наброява сравнително малко последователи-едва 89 000 души в цял свят. Членувайки в организацията обаче посветеният дарява целият си доход или част от него. Сред благодетелите са стотици частни фондации.

Тамплиерите

Тамплиерите - един от най-ранните християнски военни ордени, е основан през 1118 година в Йерусалим от френския рицар Хюго Пайен. За близо две столетия те са най-влиятелния религиозен орден в средновековния свят.

На 13 октомври 1307, петък, в цяла Франция рицарите тамплиери били арестувани по заповед на крал Филип IV. Оттогава датира и предразсъдъкът, че петък 13 вещае нещастие. Той искал да сложи ръка на богатствата им, а и и бил много задлъжнял.

Орденът обаче оцелява. Според твърдения днес единствената му дейност е благотворителна. Но според други теории тамплиерите са хора в сянка, които определят политиките на всички големи държави в света.

Вижте още в канала "Конспирации"

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

Какво доказва, че Земята е плоска?

Невидимата мрежа: Какво се крие в мрачните дълбини на интернет (ВИДЕО)