Иракски архиви представят Саддам Хюсеин като маниак на тема конспирации
Иракски архиви представят Саддам Хюсеин като маниак на тема конспирации / снимка: Reuters, архив

Иззети от американските войски в Ирак архиви описват бившия иракски лидер Саддам Хюсеин като човек, склонен да вижда врагове навсякъде, който често показвал повърхностно разбиране за дипломацията извън Близкия изток и имал големи амбиции за своята страна, но съпроводени с погрешни преценки, пише в. "Ню Йорк таймс".

Архивите включват документи и записи на разговори, иззети от войските на САЩ след интервенцията в Ирак през 2003 г. Голяма част от материалите не са достъпни за широката публика, но някои бяха публикувани във връзка с конференция във Вашингтон за войната между Ирак и Иран.

Те разкриват, че Хюсеин толкова сериозно подценил иранската армия, че погрешно предположил, че първите въздушни удари, нанесени от Иран във войната с Ирак, са били извършени от израелски самолети. Той лично подбрал ракетите за нападение срещу ирански град и се похвалил, че Ирак има арсенал от химически оръжия, който може да унищожи хиляди. Бившият иракски лидер се чувствал заплашен от възхода на фундаменталистките ислямски групировки и имал намерение да заблуди обществото, така че хората да си мислят, че правителството му също подкрепя ислямските ценности.

На 15 ноември 1986 г. Хюсеин събрал най-близките си сътрудници на важно заседание, след като два дни по-рано американският президент Роналд Рейгън признал по телевизията, че САЩ са изпратили оръжия и резервни части на Иран. "Това не може да е друго освен заговор срещу Ирак", казал Хюсеин, според когото Вашингтон се опитвал да продължи продължаващата тогава вече шест години иракско-иранската война и да увеличи жертвите за Ирак.

Всъщност правителството на Рейгън уредило оръжейната доставка по причини, нямащи почти нищо общо с Ирак, пише вестникът. То искало да осигури освобождаването на американски заложници в Ливан, да открие поверителен канал за връзка с новото ръководство в Техеран и да събере тайни приходи, с които може да въоръжи контрареволюционерите срещу сандинисткия режим в Никарагуа.

Аферата "Иран-контри" се оказала особено неприятна за Саддам Хюсеин и неговите приближени, които седмици наред се мъчели да я разберат, предава БТА. Освен всичко друго те не можели да проумеят защо американското правителство е предприело военни действия срещу Либия през 1986 г., но е протегнало ръка на Иран, който, по израза на Хюсеин, "играе по-голяма роля в тероризма". "Опитвам се да разбера какво точно се случва", казал той, а външният му министър Тарик Азиз напомнил, че Ирак бил подкрепил независимостта на Пуерто Рико.

Бившият иракски лидер обаче заявил, че става дума за нещо по-важно - за борба за влияние в Близкия изток. "Те харесват иранците повече от нас. Не ги харесват, защото са по-хубави или по-добри от нас. Харесват ги само защото човек може лесно да ги качи в колата си от улицата, за разлика от нас", казал той, явно сравнявайки иранците с предлагащи своите услуги проститутки, посочва "Ню Йорк таймс".