/ Getty Images
Няколко ключови членове на отиващата си британска консервативна партия бяха победени на на вчерашните парламентарни избори. Сред тях са бивши министри и високопоставени фигури.

Резултатите вероятно ще имат сериозен ефект върху бъдещето на торите, които тепърва ще трябва да се възстановяват след историческото си поражение, в момент, когато изглеждат разкъсвани между дясното крило и центристкото течение.

Британският министър на отбраната Грант Шапс е първият, който загуби „своята крепост“ в Северен Лондон, като отстъпва депутатското си място в полза на кандидата на лейбъристите. Шапс, който беше ключова фигура в управляващата от 14 години Консервативна партия и верен поддръжник на отиващия си министър-председател Риши Сунак, отговаряше за отбраната от август 2023 г., като през последните години е заемал няколко министерски поста. 

Малко след това последва поражението на Пени Мордонт, която отговаряше за отношенията с парламента. Като кандидат в южния пристанищен град Портсмут, тя също беше победена от представител на лейбъристите.

Друг удар за консерваторите е загубата на депутатското място от Джейкъб Рийс-Мог, който беше победен от лейбъриста Дан Норис в новия избирателен район Североизточен Съмърсет и Ханъм. Петдесет и пет годишният бивш министър за Брекзит беше избиран за член на парламента от Североизточен Съмърсет през 2010 г., 2015 г., 2017 г. и 2019 г. - когато спечели 50,4% от гласовете.

В парламента не влиза и бившата министър-председателка Лиз Тръс, която през 2022 г. стана най-кратко управлявалият премиер на страната – едва 44 дни, след като предизвика срив на пазара на облигации и срив на британската лира. Тръс остана след кандидата на лейбъристите Тери Джерми в своя избирателен район Югозападен Норфолк в Източна Англия.

От друга страна, няколко други популярни имена от Консервативната партия  запазиха местата си, включително министърът на финансите Джереми Хънт, бившата министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман и Кеми Бейдънок, министърка на търговията в правителството на Риши Сунак, чието име е често споменавано като евентуален кандидат за поста на лидер на торите след поражението.

Председателят на партията Ричард Холдън едва успя да спаси мястото си с 20 гласа срещу опонента си от лейбъристите след продължително преброяване. Той беше издигнат в смятан за сигурен избирателен район, намиращ се на няколкостотин километра от този, в който беше избран преди това.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА