/ gettyimages
Разследват двамата държавни служители за шпионска дейност
Пекин обвини британската служба за външно разузнаване MI6 във вербуване на двама държавни китайски служители от неназовани институции за шпиони, пише Reuters.

Китайското министерство на държавната сигурност съобщи, че в момента тече допълнително разследване на двамата предполагаеми британски шпиони, които са семейна двойка.
Китай и Обединеното кралство си разменят обвинения от месеци за шпионска дейност, която застрашава националната им сигурност.

През януари Пекин разкри шпионска афера, в която се твърди, че MI6 е използвала чуждестранен гражданин в Китай за събиране на конфиденциална информация.

През април във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу две лица за предоставяне на чувствителна информация на Китай, а миналия месец трима души бяха обвинени в оказване на съдействие на външното разузнаване на Хонконг в Обединеното кралство.

В съобщението на китайското министерство на държавната сигурност се казва, че предполагаемият британски шпионин с фамилия Ван е дошъл в Обединеното кралство през 2015 г. по програма за академичен обмен и е бил канен на вечери и пътувания, тайно организирани от MI6.

Твърди се, че Ван е имал „силна мотивация за пари“ и е бил подлъган с високоплатена консултантска работа на непълно работно време, преди служители на MI6 да влязат в контакт с него с предложение да работи за правителството срещу още по-голямо заплащане, което той приел.

След обучение MI6 разпоредило на Ван да се върне в Китай, за да събира важна информация, свързана с китайското правителство.

Според съобщението MI6 убедило срещу двойно възнаграждение Ван да вербува и съпругата си, която работела в „ключова правителствена служба“.

Жената с фамилия Джоу в края на краищата се съгласила.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА