/ ThinkStock/Getty Images
Търговията на Китай със САЩ е намаляла рязко и през ноември на фона на преговорите по първия етап от евентуална сделка за прекратяване на търговската война, предаде Асошиейтед прес.

Митнически данни, оповестени днес и цитирани от АП, сочат, че миналия месец китайският износ за САЩ е потънал с 23% на годишна основа, а вносът на американски стоки се е свил с 2,8%.

Тръмп призова Световната банка да не отпуска заеми на Китай

Излишъкът на Китай в търговията със САЩ за ноември, по изчисления на Ройтерс, възлиза на 24,6 милиарда долара, а общият търговски излишък на Пекин за месеца е 38,73 милиарда долара спрямо 42,81 милиарда долара през октомври.

Износът за други страни, сред които Франция, се е увеличил, допринасяйки за компенсиране на загубата.

Китай наложи санкции на военноморския флот на САЩ

Общият експорт на Китай за ноември бележи спад от 1,1% спрямо същия месец на миналата година, а импортът неочаквано се е увеличил с 0,3 на сто, което може да е знак за укрепване на вътрешното търсене, посочва Ройтерс.

За първите единайсет месеца на годината стокообменът между Китай и САЩ е намалял с 15,2% до 494,45 милиарда долара, информира ТАСС, като се позовава на днешния доклад на китайското Главно митническо управление.

През разглеждания период китайският износ за САЩ се е понижил с 12,5 на сто до 383,48 милиарда долара, а вносът на американска продукция отчита спад от 23,3% до 110,98 милиарда долара. Само за ноември обемът на двустранната търговия е 46,55 милиарда долара.

Отрицателното търговско салдо на САЩ за 11-те месеца е съответно 272,5 милиарда долара, което е със 7% по-малко в сравнение със същия период на 2018 година.
За цялата минала година стокообменът между Китай и САЩ достигна 633,52 милиарда долара, нараствайки с 8,5% , припомня ТАСС.
БТА