/ iStock/Getty Images
Пекин обаче ще засили контрола върху качеството им
Китай няма да ограничава износа на медицински стоки, необходими в борбата срещу пандемията от коронавируса, съобщи днес правителствен говорител във връзка с появилото се напрежение около дефицита на маски и респиратори, предаде Асошиейтед прес.

Китай, който е най-големият производител на хирургични маски и други продукти и лични предпазни средства, обяви миналата седмица, че ще започне да инспектира стоките за износ след оплаквания от западни страни, че някои китайски тестове за вируса, маски и други продукти не отговарят на стандартите за качество.

Пристигна първата пратка с медицински материали от Китай, закупени от България (СНИМКИ)

Оттогава американски официални лица изразяват недоволство от бюрократичните и други спънки, с които се сблъскват американските компании, опитващи се да изнасят стоки, произведени в техните китайски заводи и смятани за ключови в борбата с епидемията.

Говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс, призова днес Китай да преразгледа новите си правила за контрол върху качеството над износа на ЛПС, за да не стават пречка за навременни доставки. Пекин не е отговорил на въпросите дали предвижданите инспекции няма да удължат времето, необходимо за изпълнение на доставките за чужбина.

Най-големият самолет в света достави в Полша медицински материали от Китай (ВИДЕО)

Говорителят на министерството на търговията Гао Фън каза днес, че китайската страна е предприела мерки да ускори митническите процедури, като в същото време гарантира качеството при експорта на стоки, свързани с борбата срещу пандемията. "Китай не е и няма да ограничи износа на такива стоки", каза Гао.

По този повод АП припомня, че миналата седмица китайската митническа агенция обяви, че ще започне да третира маските, вентилаторите, защитните облекла и очила, както и други подобни като медицински стоки, изискващи износителите им да предоставят сертификати, че техните продукти са одобрени от регулаторите в приемащите страни. Инспекциите имали за цел да потвърдят, че тези стоки отговарят на стандартите.

"Ние приветстваме усилията да се гарантира качеството на изнасяните продукти. Не искаме обаче това да се превръща в пречка за навременната доставка на важни експортни стоки от Китай", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.
БТА