/ iStock/Getty Images
Китайските здравни власти поискаха от излекувани от новия коронавирус хора да дадат кръв, за да може от нея да се извлече кръвна плазма, с която да се лекуват заразени със същия вирус пациенти в тежко състояние, предаде Франс прес.

Китайските лекари откриха начин за лечение на заразените с коронавирус

Фармацевтични лаборатории бързат да създадат лечение и ваксина срещу заболяването, което вече зарази над 70 500 души и отне живота на най-малко 1770 пациенти в Китай.

Кръвната плазма от бивши пациенти, които бяха заразени с новия коронавирус, съдържа антитела, които може да допринесат за намаляване на количеството му у пациенти в тежко състояние. "Бих поискал от излекуваните да дарят кръвна плазма. Това ще даде надежди на пациентите, чието състояние е сериозно", заяви експертът Го Янхун.

Украинецът, приет в болница в Стара Загора, няма коронавирус

"На 11 пациенти, хоспитализирани в Ухан, откъдето тръгна епидемията, бе прелята кръвна плазма миналата седмица - уточни Сун Янжун от Центъра за биологични изследвания към министерството на науката и технологиите на Китай. - Един от тях вече се върна у дома, а останалите се възстановяват."
БТА