Китайският външен министър Цин Ган каза на израелския и палестинския си колега, че страната му е готова да съдейства за улесняване на мирните преговори между двете страни в ролята си на посредник в региона, предаде Асошиейтед прес.

В отделни телефонни разговори с двамата официални представители в понеделник Цин Ган е изразил загрижеността на Пекин от покачването на напрежението между израелци и палестинци. Китайският първи дипломат е изразил и подкрепата си за възобновяване на мирните преговори, се казва в изявление на външно министерство от понеделник.

Миналия месец Саудитска Арабия и Иран постигнаха в Китай споразумение за възстановяване на дипломатическите връзки, прекъснати през 2016 г. Това бе драматичен момент в дипломацията на Китай, изтъкнат от Пекин като доказателство за способността му да бъде дипломатически играч в Близкия изток.

По време на разговорите между китайския външен министър Цин Ган и израелския му колега Ели Коен, Цин подчерта, че Саудитска Арабия и Иран са дали добър пример за преодоляване на различията чрез диалог, се казва в изявление.  В телефонен разговор той е казал на Коен, че Пекин насърчава Израел и палестинците да проявят политическа смелост и да предприемат стъпки за възобновяване на мирните преговори. "Китай е готов да осигури удобството за това", е казал Цин.

От десетилетие израелци и палестинци не са провеждали съществени мирни преговори за прекратяване на конфликта, който продължава от век насам. 
 
Габриела Иванова/БТА