/ Gulliver/Getty Images
Русия отказваше всякаква размяна на затворници с Украйна, без Киев да й предаде бившия военен командир на проруските сепаратисти Володимир Цемах, чието име бе споменавано във връзка със свалянето с руска ракета на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна. Това заяви високопоставен украински представител, предаде АФП.

Отговарял навремето за противовъздушната отбрана на сепаратистите и задържан от Киев през юни, 58-годишният Володимир Цемах бе предаден на Москва в рамките на историческа размяна на затворници, разкритикувана веднага от Холандия.
 


"Отсъствието на Цемах в списъка с лицата за размяна автоматично би довело до спиране на преговорите с Русия", заяви шефът на украинската служба за сигурност Иван Баканов пред агенция Интерфакс-Украйна малко след размяната на общо 70 души между Киев и Москва.

Според него това "изискване на Москва" е "ново доказателство за това, че Русия е замесена в катастрофата с МН17". Русия категорично отхвърля да е замесена по какъвто и да било начин в трагедията, отнела живота на 298 души, включително 196 холандци.

Холандия иска разпит на украинец във връзка с трагичния полет МН17

Холандия веднага заяви, че "съжалява" за решението на Киев. Холандското правителство проведе с Украйна консултации "неведнъж и на най-високо равнище" с оглед Цемах да не бъде разменен, изтъкна холандският външен министър Стеф Блок.

"Бихме желали той да е на разположение за следствието", заяви пред АФП Брехтие ван де Моосдейк, говорителка на екипа, разследващ катастрофата с МН17, след освобождаването на Цемах под гаранция в четвъртък.

След 5-годишен конфликт: Русия и Украйна си размениха затворници (ВИДЕО/СНИМКИ)

Преди да бъде разменен, Цемах най-накрая бе разпитан от холандските следователи, съобщи за АФП информиран източник.

"Той бе разпитан" преди размяната, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от украинска агенция, без да уточни от кого. "Направихме всичко, каквото поискаха от нас. Сложни бяха нещата. Страхувах се размяната да не се провали заради това", каза той.
 


Запитана от АФП за този разговор, Ван де Моосдейк отказа да коментира.

Досега Цемах бе подсъдим в Киев за "членство в терористична организация", както наричат в Украйна военните дейности на сепаратистите.

Боингът на авиокомпания Малейжа еърлайнс, който изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. над зоната на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Международно разследване установи, че е бил улучен от ракета с произход о
 
БТА