Украйна и Русия осъществиха безпрецедентна размяна на 70 задържани, сред които и украинският кинорежисьор Олег Сенцов, за чието освобождаване настояваше международната общност, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това събитие може да бележи първото сближаване след петгодишен конфликт между двете страни.
 

БГНЕС



Самолетът с украинците се приземи днес, 7 септември, на обяд на основното киевско летище, където те бяха посрещнати от десетки свои близки и от президентът Володимир Зеленски.
"Направихме първата крачка. Трябва да направим и всички останали, за да сложим край на тази ужасяваща война", заяви Зеленски на летище "Бориспол" в присъствието на десетки журналисти. "Поздравявам всички за освобождаването на нашите герои", добави той.

 

БГНЕС



Руската държавна телевизия показа как разменените руснаци слизат от самолета на московското летище "Внуково".

Най-известният от разменените затворници, 43-годишният Сенцов, беше задържан през 2014 г. в Крим, след като протестира срещу анексирането на украинския полуостров от Русия. Впоследствие той беше осъден на 20 години затвор за подготвяне на "терористични нападения" и беше прехвърлен в трудова колония в Ямало-Ненецкия автономен окръг (руския Краен север).
 


През 2018 г. той обяви гладна стачка, която продължи 145 дни и беше широко отразена от медиите. В негова подкрепа тогава се обявиха много хора по света, включително кинознаменитости.


В замяна Украйна освободи 58-годишния Володимир Цемах - бивш военен командир на проруските сепаратисти в Източна Украйна и ключов свидетел в разследването на сваления над Украйна малайзийски пътнически самолет, а също 52-годишния руско-украински журналист Кирил Вишински от агенция "РИА Новости Украйна"), арестуван през 2018 г. в Киев и обвинен в държавна измяна в полза на Москва.

Започна размяната на затворници между Русия и Украйна


Сред разменените украинци са също 24-та моряци, чиито кораби Русия задържа край Крим през ноември миналата година при най-сериозният пряк сблъсък между двете страни в последните години. Според правителствен източник групата включва също двама агенти на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Това е първата размяна на затворници от такъв мащаб между Украйна и Русия от началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г., подчертава АФП. След посрещането на завърналите се у дома украинци президентът Зеленски каза, че е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин и двамата са се споразумели за първи етап от деблокирането на двустранния диалог и прекратяване на войната. Цитиран от ТАСС, Зеленски отбеляза, че той и Путин са направили всичко, което са обещали.

Зеленски посочи, че в разговора с руския лидер са се договорили за съвместна работа в течение на месеца и изтъкна, че знае точно какво ще бъде предприето за установяването на мир в Донбас. Той поясни, че по-нататък ще се работи за връщането на всички пленени украинци и ще продължи изтеглянето на войските съгласно минския процес в два етапа - първо от Золотое и Петровское, а после по цялата територия - и пълното прекратяване на огъня.

Котка беше върната заедно с освободените в Москва украински затворници

Кремъл потвърди и приветства размяната на задържани между Русия и Украйна.

"Да, размяната се състоя. Приветстваме я и се радваме, че руските граждани се върнаха у дома", заяви прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков. Той потвърди, че сред завърналите се е главният редактор на "РИА Новости Украйна" Кирил Вишински и каза, че списъкът на пристигналите ще бъде огласен по-късно.

При завръщането си Вишински заяви, че е готов да се върне в Киев за поредното съдебно заседание по делото си веднага щом бъде обявена дата.

Екипажът на задържания в Украйна танкер се върна в Москва

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи размяната като много важна стъпка. "Независимо, че имаше провокации и обективни трудности, процесът в крайна сметка се състоя. Много важна стъпка", посочи Захарова в страницата си във "Фейсбук".

Списъкът с имената на 35-те разменени украинци, върнали се в родината, е публикуван на сайта на украинския президент. Освен 24-та моряци и режисьорът Олег Сенцов, той включва осъдения за шпионаж Роман Сушченко, членуващия в забранената в Русия украинска националистическа организация УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана") Николай Карпюк, както и Павел Гриб, осъден в Русия за призиви за извършване на терористични актове.
 
БТА