/ iStock/Getty Images
Дългоочакваната размяна на затворници между Москва и Киев е започнала, съобщи руската държавна телевизия, като излъчи кадри на автобуси, напускащи затвора Лефтерово край Москва.

„Автобусите тръгнаха от затвора Лефтерово в рамките на подготовката за размяна на затворници“, съобщи канал Россия 24. Кореспондент на АФП съобщи, че е видял два автобуса със затъмнени стъкла да излизат от затвора с най-висока сигурност, съпроводени от полицейски конвой.

Украинският главен прокурор: Киев и Москва размениха затворници

В четвъртък руският президент Владимир Путин за първи път съобщи, че „мащабната“ размяна на затворници с Украйна е финализирана. Руският лидер поясни, че размяната ще „бъде голяма стъпка към нормализиране на отношенията“ след като комикът Владимир Зеленски спечели президентските избори в Киев през май.

Руската страна е била затруднена да се споразумее за имената на затворниците, които Украйна е предложила за размяна, допълни Путин.

Украйна поиска освобождаване на 24 украински моряци

Миналата седмица няколко медии съобщиха, че размяната на затворници между двете държави е неизбежна и няколко украински затворници вече са били преместени в Москва от местата, където досега са излежавали присъдите си. До момента обаче не е ясно кой точно ще бъде освободен, тъй като Русия не е оповестила официално имената им.

Майката на Олег Сенцов помоли Путин да го помилва

43-годишният филмов режисьор и активист Олег Сенцов е най-известният украински политически затворник. Той беше арестуван през 2014-та година и осъден на 20 години затвор в руска арктическа наказателна колония за „планиране на терористични атаки“ в анексирания от Москва Крим.

Русия предлага гражданство на близо 3 млн. жители на конфликтните украински региони

Сред другите затворници, които могат да бъдат разменени са 24-мата украински моряци, заловени миналата година. Русия ги държи откакто арестува корабите им край бреговете на Крим през ноември 2018 година, при най-опасния директен сблъсък между Русия и Украйна от години.

13 000 души са загинали в конфликта в Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, който започна малко след като Москва анексира Крим през 2014 година, пише АФП.
БГНЕС