Русия Украйна
Русия Украйна / ThinkStock/Getty Images
Москва предложи да даде гражданство на около 3 млн. украинци от засегнатите от войната региони по границата между Русия и Украйна - ход, който вече раздразни Киев и Европейския съюз, предаде ДПА.

Тази година руският президент Владимир Путин въведе програма, която ускорява процеса на получаване на гражданство от жители на украинските райони Донецк и Луганск, където войната на проруски сепаратисти продължава пет години.

Киев и ЕС осъдиха програмата като средство за поглъщане на цивилни от украинска територия, която Русия де факто контролира чрез проруски бунтовнически групи. Русия даде гражданство и на жителите на Кримския регион, след като го окупира и анексира през 2014 г., припомня ДПА.

Париж кани Путин с надежда да отговори окуражително на Зеленски


"Общият брой хора, които може да се възползват от предложението, е около 3 милиона украински граждани", каза ръководителят на отдела по миграция във вътрешното министерство Валентина Казакова, цитирана от ТАСС.

Конфликтът между бунтовниците и украинските военни избухна в началото на 2014 г., след като Украйна отстрани проруския президент при политическо обръщане към Запада. По данни на ООН около 13 000 души загинаха в конфликта.

Ердоган: Турция не признава анексирането на Крим


Въпреки че Путин представя позициите на бунтовниците на международни мирни преговори, неговото правителство отрича пряка намеса в конфликта. Украйна обвинява Русия в агресия. Като реципрочен отговор тя заплаши да отнеме гражданството на лица, които получат руски паспорти по тази програма.

В подкрепа на Украйна ЕС заплаши да не признава руските паспорти, получени по този начин, който нарече незаконен. 
 
БТА