Владимир Путин пряка линия
Владимир Путин пряка линия / БГНЕС
Франция се надява, че руският президент Владимир Путин ще отговори положително на успокоителните жестове на украинския президент Володимир Зеленски относно кризата в проруските сепаратистки региони в Източна Украйна, заяви днес френското президентство, няколко дни преди визита на руския държавен глава във Франция, предаде АФП.

"Президентът Зеленски прави предложения, на които, според нас, президентът Путин трябва да отговори окуражително", заяви източник, близък до президента Еманюел Макрон, който идния понеделник ще приеме Владимир Путин в лятната резиденция форт Брегансон, югоизточна Франция.

Русия и Украйна готвят мащабна размяна на затворници

Двамата ще разговарят няколко дни преди срещата на върха на Г-7 в югозападния френски град Биариц.

"Засилваме усилията си по въпроса за Украйна, особено в рамките на Нормандския формат", който обединява Русия, Украйна, Франция и Германия, като се има предвид, че изборът на президента Зеленски ни дава поле за действие", обясни френският източник.

Миналата седмица Зеленски каза, че в "спешен" телефонен разговор е поискал от Путин да повлияе на проруските сепаратисти в Източна Украйна да спрат ескалацията на сраженията, белязана от смъртта на четирима украински войници. След това той се е обадил на президента Макрон и заявил, че иска да говори и германския канцлер Ангела Меркел за организиране на "спешна среща".

Путин и Зеленски обсъдиха конфликта в Украйна в телефонен разговор

Кризите в Либия, Иран, Сирия и Украйна ще са главните теми в дневния ред на това "работно посещение" на руския президент. Русия беше изключена от групата на Г-7 след анексията на полуостров Крим след конфликт в Източна Украйна между украинците и проруски сепаратисти през 2014 г.

Франция се надява да убеди Путин да използва влиянието си в Сирия и Иран, където той е незаобиколим фактор.

Що се отнася до Иран, французите се надяваха Путин да убеди Техеран да спазва споразумението от 2015 г. за ядрената му програма, което той заплашва да спре да спазва заради натиска на САЩ.

Ердоган: Турция не признава анексирането на Крим

В сирийската провинция Идлиб, където режимът на президента Башар Асад е в настъпление, "имаме много просто послание към руснаците: упражнете влиянието си върху властите в Дамаск, така че тази операция да бъде прекратена", посочи френският източник.
 
БТА