Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Русия и Украйна подготвят голяма размяна на затворници, сочат изявления на служебни лица от двете страни, цитирани от Ройтерс и АП.

Руският заместник-външен министър Григорий Карасин заяви пред журналисти в Москва, че се обсъжда размяната на задържаните в Керченския проток през ноември миналата година 24-ма украински моряци. Те се намират в следствен изолатор в Москва и на всички е предявено официално обвинение в "незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация, извършено от организирана група".

Украинската генерална прокуратура съобщи, че е вероятно руски журналист, задържан в Украйна, да бъде освободен.

В Киев пристигна на посещение руският омбудсман и официална руска представителка по правата на човека Татяна Москалкова и води разговори относно задържаните руски граждани в Украйна. На съвместен брифинг с украинската си колежка Людмила Денисова след срещата им тя каза, че в момента се извършва предварителна работа по уточняване на списъците на задържаните и в двете страни. Според Москалкова в този списък фигурират 50 руски граждани, като 27 от тях се намират в места за лишаване от свобода. Според Ройтерс Русия държи десетки украински граждани, а сред разменените може да бъде и украинският режисьор Олег Сенцов, който излежава присъда в Русия по обвинение в тероризъм.

Москалкова и Денисова обсъдили и механизма за взаимното освобождаване на гражданите на двете страни, а също и "възможността за решаване на хуманитарни въпроси относно предоставянето на медицинска помощ на отделни граждани, които се намират в места за лишаване от свобода". Двете са се договорили да продължат работа си на следващия ден в офиса на Москалкова в Москва, за да извършат "цялостна ревизия на списъците".

Путин и Зеленски обсъдиха конфликта в Украйна в телефонен разговор

По украинския телевизионен канал "Прямой" по въпроса за задържаните в Русия украински моряци, Москалкова каза, че "Москва е готова да ги освободи, ако Киев поеме задължение да гарантира след това участието им в съдебния процес". Москва е готова да върне и "задържаните плавателни средства, ако те бъдат запазени като доказателства". Тя напомни, че тази позиция е била изложена в руска нота до Украйна, но Киев дал отрицателен отговор. Москалкова добави, че президентът Зеленски не е знаел за този отговор.

Една от целите на посещението на Москалкова в Киев бе и да участва в поредното съдебно заседание по делото срещу главния редактор на РИА "Новости Украйна" Кирил Вишински, но то бе отложено.

Украинският политик Виктор Медведчук, който оглавява проруската опозиция в Украйна, каза пред Ройтерс, че размяната на затворници между двете страни е въпрос на дни.

Юрист и бизнесмен, 64-годишният Медведчук е главна фигура в партията "Опозиционна платформа - За живот" и е разследван от украинските власти за държавна измяна заради възгледите си по въпроса за Донбас. Неговата партия обаче има реални шансове да се класира на второ място в предстоящите избори в неделя. Партията на 41-годишния нов президент Зеленски "Слуга на народа" се очаква да победи с около 50 на сто от гласовете, но може и да не й достигне абсолютно мнозинство за самостоятелно управление. Медведчук обаче изключва коалиция с бившия комедиен актьор Зеленски и каза пред Ройтерс, че идеологиите им твърде много се разминават.
 

Володимир Зеленски
БГНЕСЗасилената активност относно задържаните руснаци и украинци идва след състоялия се миналата седмица телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и новоизбрания му украински колега Володимир Зеленски, отбелязва АП.

"Зависи от политическата воля на украинския президент Зеленски. Ако е налице такава воля, преговори са възможни и съм уверен, че може да се постигне съгласие (за размяна)", каза Медведчук. "Зная мнението на другата (руската) страна, можем да се договорим, и то в близките няколко дни", добави той в интервю в за Ройтерс в Киев вчера.

Думите на Медведчук имат тежест заради приятелството му с Путин и опитите му да посредничи между двете страни в миналото. Руският лидер е кръстник на дъщерята на Медведчук, а самият украински политик каза, че е разговарял с него при последната си визита в Москва миналата седмица.

Украйна поиска освобождаване на 24 украински моряци

При първия си телефонен контакт миналата седмица двамата президенти са обсъждали и размяна на затворници. Зеленски освен това предложил на Путин да се срещнат на неутрално място - в беларуската столица Минск. При предишния украински президент Петро Порошенко двете страни разговаряха в присъствието на представители на Германия и Франция (т.нар. Нормандски формат), отбелязва Ройтерс.

Зеленски предложил на Путин разширяване на този формат, с включването на САЩ и Великобритания, но според Медведчук това е нереалистично и представлява "предизборен пиар". Той смята, че среща между Зеленски и Путин е необходима възможно най-скоро.

Според Медведчук руският президент уважава Зеленски, но изчаква да чуе неговата позиция относно разрешаването на конфликта в Донбас и възстановяването на двустранните отношения.
 
БТА