Възпоменателна церемония във връзка със злополучния полет MH17
Възпоменателна церемония във връзка със злополучния полет MH17 / БГНЕС
Холандските следователи заявиха, че искат украинец, за когото се твърди, че е в центъра на задържалата се размяна на затворници с Русия, да остане в Киев, за да може да бъде разпитан за свалянето на полет MH17.

Бившият проруски сепаратист Владимир Цемах е издирван за разпит преди съдебен процес за трагедията през 2014 г., който трябва да започне в Холандия догодина. Руски и украински медии съобщават, че делото на Цемах е задържало обмен на голям брой затворници между Киев и Москва, тъй като Кремъл изисква той да бъде включен.

5 години след свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

"Бихме искали да поговорим с г-н Цемах и да му зададем въпроси, така че предпочитаме да го имаме на разположение за разследването в Украйна", заяви пред АФП Брехтйе ван де Моосдийк, говорител на ръководеното от Холандия разследване за МН17.
 


„Сега той е в Украйна, в украинска затворническа килия и ако той бъде разменен, разбира се, е трудно да се каже, че ще можем да го разпитаме“, добави той.
Пътническият самолет на Malaysia Airlines, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, бе свален от руска ракета БУК през 2014 г. над Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда.

Международни следователи заявиха през юни, че ще изправят трима руски граждани и един украинец на съд в Холандия през март за свалянето на MH17, въпреки че вероятно ще бъдат съдени задочно.

Ван де Моосдийк няма да потвърди съобщения в украинските медии, че холандски прокурор е писал до украинските власти с молба да не прехвърлят Цемах в Русия. Фред Вестербеке от Съвместния разследващ екип (JIT) пише, че е "от първостепенно значение" заподозреният да остане на разположение за допълнително разпитване. Украинската тайна служба залови Цемах в дома му в контролираната от сепаратисти Източна Украйна през юни и той тайно беше прехвърлен, докато е бил в безсъзнание, в Киев.

До къде стигна разследването за сваления самолет от полет MH17?

Украинските служители обвиняват Цемах, че е част от "терористична организация" - фразата, която използват за сепаратисти. Неговият украински адвокат заяви във вторник, че Киев допълнително удължи задържането му.

Съобщава се, че Кремъл иска Цемах, бивш миньор, който станал така нареченият "специалист по противовъздушна отбрана" в украинските сепаратистки сили, да бъде сред тези, които бъдат разменени.
 


В петък Украйна отрече информацията, че размяната - за която се говори, че включва и украински режисьор Олег Сенцов и 24 украински моряци - е в ход.
БГНЕС