/ БГНЕС, архив
Съединените щати, Австралия и Холандия трябва да създават съвместна бойна част за издирването и залавянето на заподозрените за свалянето над Украйна на самолета на "Малайзиските авиолинии" по полет MH17 и предаването им на съда, пише "Вашингтон екзаминър". Според изданието това би бил оправдан агресивен отговор на едно очевидно зверство - на 17 юли 2014 г. бе свален самолет от Амстердам до Куала Лумпур и бяха убити 298 невинни цивилни.

Разбира се, Русия и контролираните от нея сепаратисти в Източна Украйна няма да предадат издирваните заподозрени, продължава коментарът на списанието. Руснаците отричат вина за MH17, както и за други свои разузнавателни операции като отравянето на Сергей Скрипал. Това означава, че друг трябва да въздаде правосъдие и предвид факта, че 193 холандци и 29 австралийци загинаха в MH17, то тези страни трябва да се обединят с Америка да го сторят, заявява коментаторът на "Вашингтон екзаминър".

Реакциите след новите разкрития около свалянето на полет МН17

Той изброява четири причини за участието на САЩ. Първо Австралия и Холандия са близки съюзници и техни войници се сражаваха и загиваха заедно с американците в Афганистан. Второ, защото тези две страни активно подкрепят САЩ сега. Трето, защото американските военни могат да осигурят специален потенциал за извършването на тази мисия. Четвърто, защото президентът Барак Обама пропусна за съжаление да окаже подкрепа на тези страни веднага след свалянето на самолета. Новото ръководство на САЩ ще възстанови доверието в Америка като съюзник, твърди списанието.

Авторът даже предлага кои бойни части да се заемат с издирването и залавянето на четиримата заподозрени - холандският Korps Commandotroepen, австралийската Special Air Service и американското формирование CAG (известно като "Делта форс). Тази операция вероятно би коствала жертви и би предизвикала нов гняв у руския президент Владимир Путин. Но Путин може да вини само себе си. Нещо повече - споделената кауза за справедливост и бъдещото възпиране прави тази мисия ценна, заключава "Вашингтон екзаминър". 

Още от 17 юли 2014 г. Кремъл и неговите поддръжници заблуждават и лъжат за това какво може да се е случило с полет MH17 и крещят, че няма доказателства за съучастие на сепаратистите или руснаци, пише лондонският "Гардиън". Сега следователите са уверени, че разполагат с достатъчно доказателства - най-малкото срещу четиримата, назовани в сряда, - за да бъдат гарантирани присъди в холандски съд. Вестникът признава, че закриването на случая е далеч въ времето.
 
Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

Съдебният процес няма да започне преди март догодина и вероятно това ще бъдеа при отсъствието на обвиняемите. Така няма да да бъде даден отговор на въпросите за другите замесени лица и за това доколко е била ангажирана руската армия. Но това е начало, подчертава авторът на материала, който е кореспондент на вестника за Централна и Източна Европа. 

Той си спомня, че в дните след катастрофата е обикалял населените места около мястото, откъдето се предполага, че е била изстреляна фаталната ракета. Тогава някои местни хора са му казвали на ухо, че преди това виждали край тях да минава необикновено съоръжение, което съвпада по описание с ракетния комплекс "Бук". Това не е солидно доказателство, признава авторът, но според него още тогава всички косвени доказателства са сочели към сепаратистка или руска ракета и не е имало нещо, което да убеждава в украинска атака. 

Нови разкрития за катастрофата с полет MH17

Поради факта, че Кремъл се нуждае от правдоподобно обяснение, че не се намесва военно в Източна Украйна, мнозина от хората там, които Русия смята за свои съюзници, не са напълно под контрола на Кремъл. И вероятно даже самият Владимир Путин е бил стреснат, когато бе свален самолетът, заключава коментаторът на "Гардиън". 



Полският интернет портал wPolityce.pl припомня, че един от четиримата заподозрени - Игор Гиркин, известен с псевдонима Стрелков - през юли 2014 г. пуска в интернет съобщение за свален украински военен самолет, към което е добавена снимка. Скоро след като се разбира, че се е разбил пътнически самолет, това съобщение бива изтрито. Службата за сигурност на Украйна твърди, че в деня след свалянето на малайзийски самолет Гиркин е обсъждал по телефона връщането на ракетния комплекс "Бук" на руска територия.
БТА