/ Guliver/Getty Images
270 холандци - роднини на жертви от сваления над Източна Украйна през 2014 г. малайзийски пътнически самолет, са внесли групов иск срещу Русия пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише "Ведомости".

Вестникът не посочва точната сума на исканото обезщетение, но обръща внимание, че през месец май миналата година роднините са настоявали да получат по 10 милиона долара за всяка жертва и сега също става дума за милиони долари.

Реакциите след новите разкрития около свалянето на полет МН17

Самолетът, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален от ракета над Донбас на 17 юли 2014 г. Загинаха всички на борда, общо 298 души - пътници и екипаж.

Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

Международна разследваща група по случая публикува по-рано този месец междинни изводи, според които ракетата е била на въоръжение в руска зенитна бригада. Правителствата на Холандия и Австралия заявиха, че ще търсят отговорност от Русия - повечето загинали пътници бяха техни граждани.

Русия отрича да е замесена. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е обсъдил ситуацията с холандския си колега Стеф Блок, но последният не е посочил никакви факти, доказващи вината на Русия. А президентът Владимир Путин заяви, че доколкото Русия не е била допусната до разследването, Москва "няма основания да се довери" на неговите резултати, припомня изданието, цитирано от Би Би Си.
Нови разкрития за катастрофата с полет MH17 преди четири години

Въпросът за обезщетения ще бъде решен от съда, отбелязва Александър Коновалов, представен като експерт по сигурността. По думите му те се изчисляват "горе-долу по следния начин: колко се е очаквало средно да живеят загиналите, колко биха спечелили те, какви са пропуснатите ползи. За всеки загинал ще трябва да бъдат платени няколко милиона долара", прогнозира той. Претендирането за обезщетения ще бъде сложно, защото Русия не е признала юрисдикцията на нито един съд по въпроса, обяснява Иля Рачков, доцент от Московския държавен институт по международни отношения.

"Ние признаваме юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека и ако някой от роднините сезира този съд, може да има обезщетение - то се изплаща не на държава, а на конкретните ищци. По някои въпроси Русия признава юрисдикцията на Международния съд на ООН в Хага, но липсва договор, който да обхваща този случай", допълва експертът за "Ведомости".
Русия няма намерение безропотно да приема неподкрепените с доказателства обвинения във връзка с катастрофата на малайзийския боинг, но е готова да подпомага разследването. Това заявява посланикът на Руската федерация в Австралия Григорий Логвинов, цитиран в "Газета".

Дипломатът изтъкна, че всички предложения за помощ от страна на Русия се отхвърлят, без да бъдат разгледани, а за разследването се използва съмнителна информация, добавя руското онлайн издание.

Според Логвинов обвиненията срещу Москва във връзка с трагедията са "предварително планирана провокация", отбелязва "Парламентская газета".

 
БТА