/ БГНЕС
Русия отчасти е отговорна за свалянето през 2014 г. на самолета на Малайзийските авиолинии, заяви днес холандският министър-председател Марк Рюте и настоя Москва да признае ролята си, предаде Ройтерс. След като Холандия и Австралия заявиха, че смятат Русия за юридически отговорна за катастрофата, Рюте призова страната да сътрудничи на криминално разследване и да преговаря за репарации.

Международно криминално разследване е установило неопровержимо, че Русия може да бъде подведена под отговорност за ролята й в свалянето на самолета и тя е отговорна за разполагането на ракетната установка, която е била използвана, за да бъде свален, напомни Рюте.

Нови разкрития за катастрофата с полет MH17 преди четири години

Вчера международен екип разследващи, оглавен от Холандия, заяви, че има силни доказателства, че ракетната система "Бук", с която е свален самолетът, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, е дошла от руска военна част, базирана в Курск. Днес Австралия и Холандия заявиха, че държат Москва юридически отговорна за ролята й в ракетната атака - стъпка, която ще обтегне допълнително напрегнатите отношения между Русия и Запада и отваря нов юридически фронт в дългогодишния процес на разпределяне на вината за катастрофата на полет МН17, отбелязва АП.

"Държавната отговорност излиза на преден план, когато държавите не изпълняват изискванията на международното право и именно такъв е случаят", заяви Рюте пред репортери в Хага.

Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

Австралийският министър на външните работи Джули Бишъп призова за международна подкрепа за австралийско-холандската правна инициатива. Ако военни оръжия може да бъдат разположени и после използвани за свалянето на цивилен самолет във фактическа военна зона, тогава международната сигурност е изложена на риск и ние призоваваме всички страни да информират Руската федерация, че поведението й е неприемливо, заяви Бишъп, цитирана от АП. Двете страни бързо получиха подкрепа от съюзници, включително САЩ, Великобритания и ЕС.

ЕС призовава Русия да окаже съдействие в търсенето на отговорните за свалянето на полет МН17

Време е Русия да признае своята роля в свалянето на МН17 и да прекрати своята безсърдечна кампания за дезинформация, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. Британският външен министър Борис Джонсън нарече руската намеса "пример за незачитането на Кремъл спрямо живота на невинни хора".

"Русия трябва да приеме своята отговорност, за да може да бъде напълно разяснена трагедията, а извършителите - изправени пред правосъдието", заяви говорителката на германското правителство Мартина Фиц, цитирана от Ройтерс. Германското правителство съжалява, че Русия още не е дала задоволителен отговор на молбата на разследващия международен екип за юридическа помощ, добави тя, като подчерта, че Германия приветства юридическата инициатива на Холандия и Австралия.

Москва отрече участието си в свалянето на полет MH17

Русия отрича да е замесена. Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви днес пред репортери, че Москва е сътрудничила на криминалното разследване и е изпратила данни, включително радарни изображения от деня на трагедията. "Министърът на външните работи на Холандия ми се обади по телефона, за да каже, че те нямат съмнения, че въпросният "Бук" е дошъл от Русия", каза Лавров. "Запитах го за фактите, които биха могли да го докажат, но той не можа да представи нито един. Той каза, че иска Русия да помогне за установяване на фактите на базата на тези необосновани твърдения", поясни той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни, че Русия не е била допусната до международното разследване и не може да има доверие на изводите му. Освен това той обвини Украйна, че е допринесла за трагедията, като не е забранила въздушния трафик над зоната на бойни действия.

Йоран Слуитер, професор по международно наказателно право в Амстердамския университет, смята, че юридическият ход отчасти цели да принуди Русия да сътрудничи на разследването, но според него това не е лишено от риск. "Нещата малко се объркват, защото сега се появява обвинение за държавна отговорност, което се намесва в криминално разследване", поясни той.

Руска телевизия имала доказателство, че изтребител свалил самолета в Украйна

По думите му би било трудно Москва да бъде изправена пред съд. Най-вероятната съдебна инстанция би бил Международният съд в Хага, който урежда дела между държави. Върховният съдебен орган на ООН обаче може да се произнася, само ако и двете страни приемат юрисдикцията му, или ако е възможно да се установи, че Русия е нарушила договор, по който е страна, и че той включва клауза, която праща споровете в Международния съд в Хага.
 
Украйна вече сезира Международния съд в Хага по дело, което наред с другите искания, претендира за компенсации от Русия за свалянето на МН17. Москва възрази, че съдът няма юрисдикция. Съдиите още не са издали окончателно решение, но в предварително решение от април 2017 г. заявиха, че изглежда имат юрисдикция на базата на договор, цитиран от Киев.
БТА