Руска телевизия имала доказателство, че изтребител свалил самолета в Украйна
Руска телевизия имала доказателство, че изтребител свалил самолета в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Първи канал на руската телевизия съобщи, че разполага със снимка, направена, както се предполага, от чужд спътник в последните минути от полета на малайзийския боинг над Украйна, предаде ТАСС.

По телевизията първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевски показва тази снимка, която по думите му е изпратил на сдружението някой си Джордж Билт, представил се като авиодиспечер с двайсетгодишен опит, се казва в информацията на ТАСС.

"Боингът е бил свален от преследвал го реактивен изтребител. Първо, екипажът е бил обстрелван от оръдие, после кабината е била поразена от ракета "въздух-въздух", а след това десният двигател и дясното крило са били уцелени от ракета с топлинна система за самонасочване", е написал Билт.

Към електронното му писмо е била приложена снимка, на която ясно се вижда изстрелване на ракета изпод лявото крило на изтребителя точно по пилотската кабина.

"Виждаме космическа снимка, направена от не много висока орбита. Такива снимки обикновено се правят за общо разузнаване на въздушното и наземното пространство", обясни Андриевски.

"В съответствие с координатите, посочени на снимката, можем да предполагаме, че тя е направена от американски или английски спътник. Ние извършихме подробен анализ на тази снимка и не открихме никакви признаци на фалшификация".

Боингът 777 на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, катастрофира на 17 юли в Донецка област на Украйна. Всичките 298 души, намирали се на борда - пътници и екипаж, загинаха. Повечето от пътниците - 193 души - бяха холандски граждани, припомня ТАСС.

Източник: БТА