Малайзийският Боинг е бил пробит във въздуха от „множество обекти“
Малайзийският Боинг е бил пробит във въздуха от „множество обекти“ / БГНЕС, архив

Самолетът Боинг на малайзийските авиолинии, разбил се в Източна Украйна на 17 юли, е бил пробит във въздуха от голямо количество обекти, летящи с висока скорост. Това е довело до разпадането на машината на парчета по време на полета, предадоха световните агенции. Те цитират заключенията в предварителен доклад от разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет, свален над Източна Украйна на 17 юли.

"Снимки на отломките от самолета, изпълнявал полет МН17, показват, че той е поразен и пробит на множество места отвън от множество обекти, летящи с висока скорост, което е причинило разпадането на Боинг 777 на малайзийските авиолинии по време на полета", се посочва в доклада, цитиран от ДПА и от Асошиейтед прес.

Разследващите трагедията не са открили доказателства за техническа грешка или действия на екипажа, които да са довели до разбиването на самолета, се посочва още в доклада на холандското Бюро за сигурност.

Докладът не казва, че малайзийският самолет е бил свален от ракета, но изводите в него, както изглежда, насочват към такова заключение, отбелязва АП.

"Първоначалните резултати от разследването насочват към външна причина за катастрофата със самолета", заяви ръководителят на Бюрото Тийбе Юастра. Той добави, че са необходими повече проучвания, за да се установи причината за падането на самолета с по-голяма точност.

Малко след обявяването на резултатите от доклада проруските сепаратисти заявиха, че нямат военно оборудване, с което да могат да свалят пътнически самолет, предаде Ройтерс. "Мога да кажа само едно нещо: ние не разполагаме с оборудване, което може да свали пътнически боинг, включително този малайзийски самолет", каза пред Интерфакс Александър Захарченко, "премиер" на самобявилата се Донецка народна република.

Полет МН17 на малайзийските авиолинии потегли от Амстердам на 17 юли малко след 10 ч. по Гринуич с 298 души пътници и екипаж на борда. Полетът протичаше нормално, преди да приключи внезапно няколко часа по-късно над Източна Украйна, припомня Франс прес. След драмата Киев и западните страни обвиниха проруските сепаратисти, че са отговорни за трагедията, докато Москва и проруските бунтовници обвиниха Киев, допълва Франс прес.

Заради конфликта в Украйна разследващите от холандското Бюро за сигурност не успяха да посетят мястото, на което отломките от самолета паднаха на земята. Това вероятно обяснява предпазливата оценка на бюрото за случилото се със самолета, отбелязва АП.

"Подробното изследване на структурните щети продължава. Съдебна експертиза ще бъде извършена, когато отломките бъдат преместени", се посочва в доклада на бюрото.

Разследващите засега са проучили снимки от мястото на падането на самолета, радарни данни, информация от черните кутии на машината, припомня агенцията.

Специално черната кутия, записваща разговорите в пилотската кабина, не е показала никакви технически проблеми или възникване на спешна ситуация, се допълва в доклада.

Холандското Бюро за сигурност води международното разследване на случилото се със самолета, припомня ДПА. От 298 души в самолета 193 бяха холандци, 34 малайзийци, 27 австрийци, 12 индонезийци, 10 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци, един канадец и един новозеландец. Други страни, участващи или подпомагащи разследването, са Украйна, Малайзия, Австралия, Русия, Великобритания и САЩ, посочва ДПА.

В разпространения днес предварителен доклад се посочва, че окончателните резултати от разследването ще бъдат оповестени в течение на годината, предаде ИТАР-ТАСС.

Източник: БТА