Русия блокира създаването на трибунал за сваления самолет в Украйна
Русия блокира създаването на трибунал за сваления самолет в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Русия наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която щеше да създаде специален трибунал за наказателно преследване на виновниците за катастрофата на самолета на "Малейжа еърлайнс", свален през юли 2014 г. в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Искат международен трибунал за сваления в Украйна самолет

Единайсет страни гласуваха "за", Китай, Венецуела и Ангола се въздържаха. Петте страни, които водят разследването на катастрофата (Малайзия, Холандия, Австралия, Украйна и Белгия), искат да бъде създаден такъв трибунал, а самата проекторезолюция бе внесена от Малайзия.

Година след катастрофата с МН-17 в Украйна: въпроси без отговор

Непосредствено преди вота представителите на 15-те страни запазиха минута мълчание в памет на 298-те жертви на катастрофата на малайзийския Боинг.
Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви след гласуването, че текстът е бил "лишен от каквато и да е правна или прецедентна основа", предаде ТАСС.

По думите му, за авторите на проекторезолюцията "политико-пропагандните цели се оказаха по-важни, отколкото практическите".

"Обяснихме това нееднократно на всички колеги и ги призовахме да поразмишляваме над алтернативи", каза дипломатът и допълни, че "Русия е готова да продължи да съдейства за провеждането на пълно, независимо и обективно разследване на обстоятелствата за катастрофата на малайзийския самолет", но въз основа на резолюция 2166 на Съвета за сигурност от 2014 г.

Разсекретиха стотици документи за авиокатастрофата в Източна Украйна

Малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай каза, че е много разочарован, защото Съветът за сигурност е изпратил опасно послание, че няма да има наказание за терористи, които искат да нападат граждански самолети.

Американската посланичка в ООН Саманта Пауър каза, че е скандализирана да види как Русия "се опитва да попречи 298-те жертви на борда на този самолет да получат справедливост".

"Резултатите (от гласуването в Съвета за сигурност на ООН) сами говорят за себе си. Но Украйна няма да спре дотук. Виновните обезателно трябва да бъдат наказани", написа на страницата си във "Фейсбук" украинският президент Петро Порошенко.

Пътническият самолет "Боинг-777" на "Малейжа еърлайнс", изпълняващ полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур, се разби на 17 юни 2014 г. в Донецка област в източната част на Украйна. Загинаха всички 283 пътници и 15-членен екипаж. Основна версия за катастрофата е, че самолетът е бил ударен от ракета "земя-въздух" или "въздух-въздух". Властите в Украйна и представителите на самопровъзгласената Донецка народна република си разменят обвинения за случилото се.

Източник: БТА