Разсекретиха стотици документи за авиокатастрофата в Източна Украйна
Разсекретиха стотици документи за авиокатастрофата в Източна Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Над 500 документа, свързани с разследването на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна през юли миналата година, бяха направени обществено достояние в Холандия, предаде ТАСС, като се позовава на холандски медии.

Общо 575 документа са качени в сайта на холандското правителство, след като няколко медии поискаха от властите да разсекретят документите. Важни фрагменти в публикуваните документи не може да се прочетат, защото са в така наречения режим на затъмнение, тоест целенасочено са скрити от погледа. Други 147 документа, свързани с разследването, остават секретни. Пътническият самолет "Боинг-777" на малайзийските авиолинии по полет от Амстердам за Куала Лумпур се разби на 17 юли в Източна Украйна и загинаха всички 298 души на борда. От тях 193 бяха холандски поданици.

Най-тежките самолетни катастрофи в Европа през последните 10 години

Същевременно заместник-министърът на транспорта на Малайзия Абдул Азиз Каправи заяви, че изчезването на друг Боинг 777 на малайзийските авиолинии - този, с който беше изгубена връзка на 8 март миналата година по време на полет от Куала Лумпур до Пекин - не е свързано с товара, пренасян от самолета, предаде ТАСС.

Министърът каза, че този извод се съдържа в доклад от предварителното разследване на изчезването на машината. В него се посочва, че товарът на самолета е преминал проверка за евентуалното наличие на огнестрелни и хладни оръжия. Не е бил проверен за безопасност обаче един от товарите в самолета - йонно-литиеви акумулатори с общо тегло 220 килограма. Причината е, че тази пратка на компанията "Моторола Пенанг" пристигнала в товарния терминал на летището в Куала Лумпур на 7 март вечерта няколко часа преди полета.

В изчезналия самолет, изпълняващ полета от Куала Лумпур до Пекин, имаше 239 души. И до днес никой не знае какво се е случило с него.

Източник: БТА