Искат международен трибунал за сваления в Украйна самолет
Искат международен трибунал за сваления в Украйна самолет / снимка: БГНЕС, архив

Холандия, Малайзия и три други страни ще предложат на ООН да създаде международен трибунал, който да съди отговорните за трагедията с малайзийския боинг, свален, през юли миналата година в Източна Украйна, предаде Франс прес.
Малайзия, която понастоящем е в Съвета за сигурност на ООН в качеството й на непостоянен член ще депозира проект на резолюция в тази насока по повод първата годишнина от катастрофата, станала на 17 юли 2014 г., посочва пожелал да запази анонимност дипломат.

Две трети от хората в сваления самолет бяха холандци. Групата на страните, които разследват тази катастрофа /Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна/ се е събрала в Ню Йорк миналата седмица, за да говори за проекта за специален трибунал.

Боингът 777 на малайзийските авиолинии падна на през юли миналата година в Източна Украйна в момент, в който ожесточени сражения противопоставяха проруските сепаратисти с украинските правителствени сили в тази зона. Украйна и САЩ твърдят, че машината е била свалена от ракета земя-въздух, доставена от Москва на сепаратистите. Русия от своя страна обвинява украинската армия за катастрофата.

Холандия е натоварена да ръководи разследването.

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс посети в началото на юни Москва, за да разговаря по случая с руския си колега Сергей Лавров.

Малко след катастрофата на 22 юли 2014 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща виновните за "този инцидент да бъдат държани отговорни за действията си" и потвърждаваща, че всички страни, се асоциират напълно с усилията за установяване на отговорните лица, припомня Франс прес.

Малайзия се надява, че Съветът за сигурност на ООН ще може да приеме на 22 юли тази година нова резолюция за създаване на гореспоменатия трибунал.

Източник: БТА