Малайзийският пътнически Боинг 777 полет МН17 е бил свален над Източна Украйна от ракета "Бук" руско производство, съобщи Холандският съвет по сигурността в окончателния си доклад за разследването на катастрофата от юли 2014 г., в която загинаха всичките 298 души на борда, предаде Ройтерс.

В дългоочакваните изводи на разследващия орган, който няма правомощия да коментира въпроси за отговорността за станалото, не се посочва кой е изстрелял ракетата.

Самолетът се е разбил вследствие избухването на бойна глава 9N314M извън самолета вляво от пилотската кабина. Бойната глава отговаря на типа ракети в зенитно-ракетните комплекси "Бук", заяви директорът на разследващия орган Тибе Юстра, цитиран от ДПА.

Малайзийският Боинг е бил пробит във въздуха от „множество обекти"

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

Украйна и Холандия продължават разследването

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС.

"Проучихме техническите резултати, комисията ни не приключва работа и ще продължи да се консултира с групата, която води разследването, и с нашите специалисти от външното министерство, които се занимават с правната страна", каза Зубко.

Трябва да се има предвид, че на територията на Украйна все още има останки от загиналите, напомни украинският заместник външен министър Елена Зеркал.

Украйна за пореден път обвини за катастрофата бунтовниците от Донбас. Според Зубко ракетата, поразила боинга на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", е била изстреляна от територия под контрола на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Шефът на украинската комисия заяви, че тя е изстреляна от района на Снежное. Той подкрепи твърденията си с видеоклип с компютърен модел на ситуацията, на който ракетата се движи срещу самолета.

"Тя е трябвало да порази пилотите на самолета, за да направи невъзможно евентуално аварийно кацане", каза Зубко, цитиран от Франс прес. От 8000 малки парчета от шрапнел, 700 са попаднали в телата на пилотите", добави той.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял.

Украинците смятат за отговорни руските военни, разположени според тях от Москва в района на конфликта в подкрепа на бунтовниците, отбелязва АФП. Коментирайки холандския доклад, Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство.

Препоръките на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) бяха стриктно спазени, каза той.

Украйна обвини Русия за свалянето на самолета

Свалянето на самолета е било операция на руските тайни служби, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес.

"Нямам никакво съмнение, че това е била планирана операция на руските тайни служби", заяви Яценюк на заседание на правителството.

Международното разследване не е определило кой е изстрелял ракетата, но украинците обвиняват руските военни, които според тях Москва е дислоцирала в зоната на конфликта в помощ на бунтовниците.

Германия: Сепаратисти са свалили малайзийския самолет над Украйна

Изстрелването "е било извършено от територия под контрола на проруските сепаратисти", каза Яценюк. "Няма никакво съмнение, че пияни сепаратисти не могат да боравят със зенитно-ракетни комплекси "Бук", което значи, че с тях са работели единствено руски военни", добави той.

Холандският премиер призова Русия да помогне за намирането на виновника за свалянето на самолета

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че всички страни, включително Русия, трябва да помогнат да бъде намерен виновникът за свалянето на самолета, предаде ДПА.

Призовавам руските власти да се отнесат уважително към този доклад и да съдействат напълно за наказателно разследване на отговорните за смъртта на 298-те души на самолета, заяви Рюте.

Източник: БТА