Те ще бъдат изправени пред правосъдието на страната
Украйна издирва свои граждани, участвали в организирането и произвеждането на референдумите в окупираните от руските войски четири области на страната, става ясно от изявление, публикувано на интернет страницата на украинското министерство на външните работи.

Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област са определени в текста като "временно окупирани украински територии".

Медведев за резултатите от референдумите: Добре дошли у дома, в Русия

"Всички граждани на Украйна, участвали в организирането на тази акция заедно с руските окупатори, ще понесат справедливо наказание в съответствие с разпоредбите на Наказателния кодекс на Украйна. Компетентните органи на Украйна вече предприемат мерки за издирването им и изправянето им пред правосъдието", гласи изявлението на украинското външно министерство.

По-рано вицепремиерката Ирина Верешчук каза, че организаторите на "референдумите" може да получат присъди от 5 до 10 години затвор и конфискация на имуществото. Киев също предвижда на такива хора да бъде наложена забрана да заемат определени длъжности в администрацията в продължение на 15 години.

Путин: Референдумите целят спасение на населението

В изявлението на украинското външно министерство също така се посочва: "Както в случая с Крим, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област остават суверенни територии на Украйна. Украйна има пълното право да възстанови своята териториална цялост с военни и дипломатически методи и ще продължи да освобождава временно окупираните територии."

Дипломатическото ведомство в Киев за пореден път призовава "съответните държави да си направят изводи за истинските намерения на Русия и да увеличат подкрепата си за Украйна в противодействието на руската агресия, а не да прикриват бездействието си със стремежа да играят ролята на миротворци, от каквито Русия не се нуждае".
БТА