Във встъпителното си слово по време на Общия дебат на 77-та сесия на Общото събрание на ОOH в Ню Йорк на 24 септември, външният министър в служебния кабинет Николай Милков заяви, че незаконната военна агресия в Украйна, подкопава глобалната сигурност и излага на опасност международния правов ред, съобщиха от МВнР.

Българският първи дипломат определи като най-голям риск пред сигурността в момента войната в Украйна, която нарушава основните международни правила и Устава на ООН.

"Тази незаконна военна агресия, която се води от страна постоянна членка на Съвета за сигурност, не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила. България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила", посочи Милков.

"Живеем в безпрецедентни времена на множество предизвикателства - война и несигурност, енергийна и хранителна криза, изменение на климата, все още съществуващи последици след пандемията от COVID-19. И този списък от предизвикателства далеч не е пълен. При тези злощастни обстоятелства всеки принос за постигане на повече стабилност и сътрудничество между държавите в различни региони трябва да бъде насърчаван и приветстван", заяви още министърът на външните работи в своето слово.

Той изтъкна, че като държава от Югоизточна Европа, България отдава изключително значение на мира, стабилността и просперитета в региона на Западните Балкани, посочвайки, че българската страна ще продължи да подкрепя страните от региона по пътя им към ЕС.

Като много важни теми бяха определени също справянето с хуманитарната и продоволствената криза в Африка и диалогът и сътрудничеството със страните от Индийско-тихоокеанския регион. 

В изказването си Милков подчерта, че ако се надгради върху консолидирания и единодушен подход за спазване на принципите и разпоредбите на Устава на ООН, могат да се преодолеят сегашните кризи, но същевременно предстои дълъг път на възстановяване на сигурността и икономическата стабилност след войната. "Дали ще се справим с предизвикателството, ще зависи от нашето единство, от способността ни да действаме заедно, на основата на мултилатерализма и с водещата роля на ООН", обобщи той. 

От 20 септември българска правителствена делегация, водена от министъра на външните работи Николай Милков, е в Ню Йорк за участие в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тази година темата на Общия дебат е „Водоразделен момент: трансформативни решения на взаимообвързани предизвикателства“.

Делегацията ни взе участие в Среща на върха по трансформиране на образованието, както и и в среща, посветена на неотложното изпълнение на Целите за устойчиво развитие. Първият ни дипломат Николай Милков взе участие и в неформална среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС. Основен фокус в нея бе поставен върху глобалните последици от войната в Украйна, в т.ч. високите цени на енергията и храните.  Министър Милков участва и в Министерска среща на Съвета за сигурност на ООН. Също така той имаше редица двустранни срещи със свои колеги.
БТА