/ Gulliver/Getty Images
Екип от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на правата на човека в Украйна, днес заяви, че при първоначалното си разследване е открил доказателства за военни престъпления, извършвани в страната след руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Експертите от комисията за разследване на нарушения и злоупотреби на правата на човека в Украйна, назначени от Съвета на ООН по правата на човека по-рано тази година, са съсредоточили разследванията си в четири региона - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации до момента, те цитираха свидетелства на бивши затворници за побои, използване на електрошокове и принудително събличане на всички дрехи на  изпратените в руските съоръжения за задържане. Експертите изразиха сериозно безпокойство относно екзекуциите в четирите региона.

Чехия призова за трибунал за военни престъпления заради масовите гробове в Украйна

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. Комисията в момента разглежда такива смъртни случаи в 16 градове и по-малки селища", заяви председателят на независимата комисия Ерик Мьосе, без да уточнява кой или коя страна във войната е извършила убийствата.

Мьосе заяви днес пред членовете на Съвета на ООН по правата на човека, че екипът му е получил и в момента документира "достоверни твърдения за още много случаи на екзекуции".

Антон Кориневич, посланик на украинското външно министерство, упълномощен да представя страната на международно равнище, се присъедини към посланиците на редица западни държави, които се обявиха срещу войната на Москва в Украйна след представянето на доклада на комисията. Делегацията на Русия бойкотира заседанието на Съвета.
 


Следователите от комисията са посетили 27 градове и селища, както гробове и центрове за задържане и изтезания, разпитали са над 150 пострадали и свидетели, и са се срещнали със застъпнически групи и правителствени служители, каза Мьосе и допълни, че екипът е разгледал и два случая на малтретиране на руски войници от страна на украинските сили.

Той заяви, че е установено, че неуточнен брой руски войници са извършили престъпления, свързани със сексуално насилие, като жертвите на тези посегателства са били на възраст между 4 и 82 години.

Комисията планира постепенно да разшири обхвата на разследването си, като експертите смятат да разследват твърденията за концентрационни лагери за задържани или депортирани лица, принудителното прехвърляне на хора и твърденията за ускорени процедури по осиновяването на деца.
БТА