/ Gulliver/Getty Images
Украинските власти са открили масов гроб край град Изюм, който наскоро беше освободен от руска окупация. Това съобщи президентът Володимир Зеленски. "Необходимите процедури" там са започнали, днес ще бъде предоставена допълнителна информация, каза още Зеленски във вечерното си обръщение, пише Deutsche Welle.

Зеленски: "Светът трябва да потърси отговорност от Русия"

Журналисти на агенция "Асошиейтед прес" са видели мястото, което е разположено в гора близо до Изюм. Стотици гробове са били отбелязани с кръстове.

В своето обръщение Зеленски изреди и другите украински градове, в които властите са открили масови гробове. "Буча, Мариупол и сега, за съжаление, Изюм… Русия оставя смърт навсякъде", каза президентът на Украйна. "И трябва да си плати за това. Светът трябва да потърси отговорност от Русия за тази война."

Над 440 тела са открити?

В резултат от контраофанзивата на Украйна руските сили напуснаха Изюм и други части на Харковска област миналата седмица. В сряда президентът Зеленски посети града и благодари на руските войници за тяхната служба. Водещият следовател на Харковска област Сергей Болвинов заяви пред британския телевизионен канал "Скай Нюз", че украинските сили са открили гроб с над 440 тела край Изюм. Той говори за един от най-големите гробове в освободените градове. Болвинов уточни, че някои от убитити са "били застреляни, други са загинали от артилерийски огън или от наранявания, причинени от взрив на мини". Има загинали и при въздушни удари, допълни следователят. Според информацията много от телата все още не са идентифицирани.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Евгений Йенин заяви, че след изтеглянето на руските войски в Харков са открити доказателства за наличието на камери за изтезания. Украински граждани и чужденци са били държани там при нечовешки условия. По труповете са открити и следи от изтезания, каза Йенин пред украинската радиостанция NV.

Описанието му съвпада със сведения, които представители на областната полиция в Харков събират от миналия уикенд насам.