ЕС проучва опасността от миграционен натиск от Русия след обявената вчера от Кремъл частична мобилизация заради войната в Украйна, съобщи днес на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че европейското законодателство предвижда възможност бягащите от родината си руснаци да подадат молби за закрила. По неговите думи молбите трябва да се оценяват от властите, които са ги получили и всеки случай следва да бъде разглеждан поотделно.

Говорителят настоя, че е възможен прилив от подобни молби, затова ЕС обсъжда и се очаква да утвърди общ подход. Той уточни, че държавите от ЕС разполагат с възможността да откажат да допуснат през границите си пътник, за когото преценят, че може да създаде опасност за сигурността и обществения ред.

След обявяването на частичната мобилизация имаше протести в около 40 руски града, над 1300 са задържаните. Научаваме, че мнозина се опитват да напуснат Русия, посочи говорителят. По неговите думи така руснаците гласуват за политиката на руския президент Владимир Путин. Поздравяваме онези, които проявяват смелост да изразят своята позиция за действията на режима, особено при ограничените свободи на изразяване и събиране, при пропагандния натиск, добави той. Съчувстваме на онези, които биват изпращани на безсмислена война, обмисляме как да покажем нашето съпричастие, като същевременно защитаваме сигурността в ЕС, допълни говорителят. Засега ЕС няма данни за натиска по външните граници от руснаци, уточни той.

Русия след мобилизацията: Разпродадени билети и стотици задържани на масовите протести (ВИДЕО)

Говорителят потвърди отново, че работата по определянето на нови санкции срещу Русия продължава. По неговите думи засега е неуместно да се организира среща между представители на ЕС и руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавите от ЕС са на мнение, че засега среща с Лавров не би довела до необходимия резултат. Когато Русия задълбочава войната, няма повод да се прави среща с Лавров тази седмица, обобщи той.

По неговите думи въпросите за цените и ембаргото върху руския петрол трябва да бъдат решени на световно равнище, затова разговорите се водят в Г-7. Говорителят добави, че европейските санкции срещу Русия имат смисъл, когато се въвеждат съгласувано и с широката подкрепа на партньорите на ЕС.
Разполагаме с достатъчно средства за продължаване на военната помощ за Украйна, заяви говорителят. Той уточни, че фондът, откъдето се отпускат средствата, може да бъде увеличен с решение на държавите от ЕС.
БТА