Многолюдни протести, сблъсъци с полицията, масово изкупуване на самолетни билети към съседните държави: така изглежда Русия, след като президентът Путин обяви частична мобилизация вчера, пише Deutsche Welle.

Частичната военна мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин, предизвика трескаво изкупуване на самолетни билети от Русия за чужбина. Според руския портал за самолетни билети Aviasales всички директни полети до съседните на Русия бивши съветски републики - Армения, Грузия, Азербайджан и Казахстан - са били разпродадени

Самолетните билети към близките държави свършиха

Билети няма и за полетите до Истанбул и Белград в следващите няколко дни. Проверка в Google Trends показват, че търсенията в мрежата за ключови думи и фрази като "билети", "самолет" и "как да напусна Русия" са се увеличили многократно. Завишен е и трафикът на границата с Финландия, съобщи финландската полиция, но ситуацията е под контрол.

Междувременно се появи информация, че Руските железници и авиокомпанията "Аерофлот" са преустановили продажбата на билети на мъже на възраст между 18 и 65 години.

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу обявената частична мобилизация в момента ще обхване 300 хиляди резервисти с опит в армията. Като цяло обаче Русия разполага с мобилизационен капацитет от 25 милиона души. 

Над 1350 задържани в Русия

Изявлението на Путин предизвика вълна от протести в Русия. Към сряда вечерта правозащитният портал OVD вече беше отчел над 1350 задържани в 38 града в страната. Само в Санкт Петербург арестуваните са 556, в Москва - над 500.
 
В столицата демонстрантите скандираха "Не на войната!" и "Русия без Путин!". Клипове и снимки в социалните мрежи показват как полицаите задържат протестиращите и ги вкарват в бусове. "Страхувам се за себе си и за брат ми, който е на 25 години и е отбил военната си служба", каза един от демонстрантите пред журналисти от Агенция Франс Прес, "той може да бъде мобилизиран".


 
Deutsche Welle